Ужгород: Справжнє свято грації вирувало на паркеті спорткомплексу “Юність”

Весняний Ужгород відомий на весь світ не тільки сакурами та магноліями, а й щорічним престижним міжнародним турніром зі спортивного танцю «Uzhgorod open». Цього року, 16-17 квітня, він видався особливим – на змагання приїхало ще більше країн, ще більше зіркових пар, які змагалися в категоріях. Одним словом, цьогорічний «Uzhgorod open» зробив ще один крок до всесвітньої слави…
Варто зазначити, що головою оргкомітету змагань став заступник голови Закарпатської ОДА Іван Качур. Також організаторами є Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міжнародна федерація танцювального спорту, Все-    українська федерація танцювального спорту, управління у справах молоді та спорту Закарпатської ОДА, клуб спортивного танцю «Грація» (місто Ужгород).

Як зазначив начальник управління у справах молоді та спорту Закарпатської ОДА Віталій Ерфан, спортивні бальні танці – це поєднання і спорту, і культури. «Це не олімпійський вид спорту, але він один із найбільш видовищних, найбільш емоційних, виступи танцюристів нікого не залишають байдужими. Водночас цей вид спорту – не з дешевих. І для масштабних змагань потрібні значні кошти. Але виступи найкращих пар світу сприятимуть розвитку наших спортсменів, які перейматимуть досвід».

Як повідомила президент Закарпатського обласного осередку ВГО Всеукраїнської федерації танцювального спорту Олександра Мишко, в «Uzhgorod open» взяли участь близько 700 пар, які змагалися в понад 30 різних категоріях, а загалом дуети й судді з майже двох десятків країн Європи. Вперше прибули представники Італії, Данії, Сербії та Боснії і Герцеговини. Окрасою танцювальної фієсти стала участь і 6 зіркових пар (категорія IDSF International Open Standart серед „Дорослих”), які входять до 50 найкращих пар світу. Серед них – відомий ужгородський дует Вероніка Мишко та Володимир Лятов, який надзвичайно палко підтримували закарпатські поціновувачі танців, що зібралися цими вихідними в спорткомплексі «Юність».

Крім того, багаточисленна публіка мала змогу спостерігати не тільки за міжнародними змаганнями, а й Кубком України серед молоді (програма «Стандарт») та Чемпіонатом України серед юніорів-1 (програма «10 танців»), які проходили в рамках «Uzhgorod Open-2011». Нагадаємо, що «Uzhgorod open-2011» є календарними рейтинговими змаганнями Міжнародної федерації танцювального спорту та всеукраїнської федерації танцювального спорту.

Щодо результатів, то вони наступні. У найпрестижніших категоріях у латиноамериканській та європейській програмах перемагали дуети з України (Чернігова, Сімферополя, Києва, Львова), Молдови, Угорщини та Польщі. В елітній категорії – IDSF International Open Standart виступило понад 60 пар із 15 країн, а перемогла польська пара Андрей Садескі та Каріна Наврот, яка входить до першої десятки світового рейтингу. На другому місці пара із Сімферополя Юрій Петров і Яна Кожухар, треті – Володимир Лятов і Вероніка Мишко з Ужгорода. «Стати призером навіть у домашнього турнірі було нелегко, адже до Ужгорода приїхало чимало високопрофе-сійних пар, – зазначили вони. – Утім ми добре ви-ступили, показали високий результат, чому особливо раді. Адже за нами спостерігали родичі, друзі, знайомі, тож дуже хотілося їх порадувати хорошим виконанням танцю». У категорії IDSF open Latin виступили представники 12 країн (понад 40 пар), а перемогу здобули Роланд Шутто й Аніко Томбаш (Угорщина). Другі й треті відповідно Валерій Осадченко – Ольга Осадченко (Литва) та Віталій Підченко – Катерина Парфенова з України (Київ). Доволі успішно виступили й закарпатські пари. Крім Володимира Лятова й Вероніки Мишко, у фіналі виступили інші представники клубу „Грація” (Ужгород): Орест Туркевич і Андріана Туркевич (7 місце в категорії „Юніори-2” (латиноамериканська програма) і 2 місце в категорії „Юніори-2” (класифікація, 8 танців), а також Віктор Сокач і Катерина Бойчук із ужгородського клубу „Престиж” (4 місце в категорії „Юніори-2” (класифікація, 8 танців).

Як зазначила після змагань президент Закарпатського обласного осередку Всеукраїнської Федерації танцювального спорту Олександра Мишко, цьогорічні змагання не відрізняються від тих, які проходили в попередні роки. «Я втішена тим, що ми знову зуміли провести його на високому рівні, за що хочу подякувати всім, хто доклав зусиль для проведення заходу: влада – на своєму місці, спонсори – на своєму і так далі», – зауважила вона.

І саме завдяки такій злагодженій роботі можна сміливо констатувати – свято спортивної краси вдалося. Тепер перед організаторами стоїть нове завдання – підняти вже «Uzhgorod open-2012» на ще вищий рівень. Чи впораються з цим – невідомо. Але впевненість є.

Дмитро МОВЧАН, Денис ФАЗЕКАШ, “Спорт тайм”