Ужгород: Учасниками системи соціальних знижок стануть 6 тисяч малозабезпечених городян

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого став початок роботи в Ужгороді проекту «Підтримка вразливих верств населення міста Ужгород в період кризи шляхом впровадження системи соціальних знижок».

Детальніше про оригінальний соціальний проект розповів його керівник Олександр Коваль. За його словами, у рамках проекту для 6000 малозабезпечених громадян міста буде запроваджено систему  соціальних знижок, щоб допомогти їм пережити фінансово-економічну кризу. До участі в проекті залучать не менше 100 торгово-сервісних закладів Ужгорода. Виконавцем проекту є Молодіжний інформаційний центр Закарпаття у партнерстві з  Фундацією імені князів-благодійників Острозьких за підтримки Консорціуму МБФ «Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону» Карпатський фонд»  та Антикризової гуманітарної програми  Міжнародного фонду “Відродження” .

Віктор Пражмовський (м. Рівне), керівник програми соціального дисконту розповів, що система соціальних знижок була розроблена з метою покращення добробуту пересічного громадянина. Безкоштовну дисконтну картку надаватимуть одразу із каталогом знижок, в якому міститиметься інформація про торгові точки, що надають знижку. «Споживачі зможуть користуватися дисконтною карткою у різних магазинах та установах. Картка дасть можливість звичайній сім’ї економити від 1000 і більше гривень на рік, — каже В. Пражмовський. — Якщо узяти до уваги усіх 6 тисяч ужгородців, які безкоштовно отримають картку, то загалом вийде 6 мільйонів гривень економії на рік. Таку суму місцевий бюджет не може виділити одноразово на допомогу людям. Та й водночас слід наголосити, що ми не даємо гроші, а даємо інструмент, який допоможе людям зекономити кошти».

Знижки стосуватимуться не лише харчових продуктів, а й одягу, стоматологічних послуг, товарів для дітей, перукарні, навіть будівельних чи юридичних послуг тощо.

Таку ж картку згодом зможуть отримати усі бажаючі, оскільки її можна буде придбати. Це дозволить не лише економити для своєї сім’ї, а й здійснити пасивну благодійну пожертву для видачі безкоштовних карток малозабезпеченим (4 продані картки дають змогу видати одну картку безкоштовно). Крім того, третина коштів від реалізації карток спрямовуватиметься на втілення різноманітних благодійних ініціатив.

Малозабезпечені сім’ї для отримання карток обиратимуть за допомогою органів місцевої влади, можна також самостійно звернутися до організаторів проекту (за тел. 44 02 28).

Як розповів секретар Ужгородської міської ради Віктор Щадей,  в Ужгороді мешкають близько 25 тисяч пенсіонерів і понад 4 тисячі інвалідів. «6 тисяч карток — це суттєва допомога ужгородцям. Зі свого боку органи місцевого самоврядування нададуть усю допомогу, яка буде необхідна, щоб люди отримали змогу стати учасниками соціального такого проекту», — сказав В. Щадей.

Система соціальних знижок у рамках проекту вже запроваджена у Рівненькій області, Івано-Франківську, Чернівцях, у перспективі — Львів та решта областей України.

За словами Віктора Пражмовського, після успішної реалізації цього проекту планується впроваджувати іменні пластикові дисконтні картки, а згодом — муніципальні картки.