ВР дозволила Словаччині та Росії возити ядерні матеріали через Закарпаття

Верховна Рада ратифікувала угоду між Кабінетом Міністрів України, урядом Російської Федерації та урядом Словацької Республіки про перевезення ядерних матеріалів між РФ і Словаччиною через територію України. Даний документ підтримали 260 парламентаріїв.
Угодою встановлюється, зокрема, що перевезення спеціальних вантажів здійснюється залізничним транспортом в прямому сполученні без перевантаження територіями Росії, Словаччини та України. Перетин державного кордону сторін персоналом супроводу спеціальних вантажів та вартою (охороною), переміщення через державні кордони спеціальних вантажів, а також озброєння та спорядження варти (охорони та персоналу супроводу) здійснюється у відповідності до законодавства кожної з держав-сторін даної угоди.

Обов’язковою умовою для здійснення перевезень спеціальних вантажів за цією угодою вважається наявність контрактів, які укладаються між відповідними юридичними особами Російської Федерації та Словаччини. Українська сторона забезпечує транзит транспорту зі спеціальними вантажами через свою територію. Відносини, які виникають при здійсненні транспортних операцій на території держав-сторін, регулюються законодавством кожної з них і міжнародними документами. Порядок оформлення дозвільних документів на транзит транспорту зі спеціальними вантажами через територію України регулюється українським законодавством.

Угода укладається строком на 10 років. У подальшому її дія автоматично продовжуватиметься на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не повідомить дипломатичними каналами депозитарію не менш ніж за 12 місяців до завершення чергового періоду даної угоди про свій намір припинити її дію.

Окрім того, сторони забезпечують конфіденційність інформації про перевезення спеціальних вантажів та вживають заходи, що виключають її розголошення.

Відповідальність за втрату спеціальних вантажів, відповідно до угоди, несе сторона, під юрисдикцією якої перебуває конвой, що здійснював охорону транспорту зі спеціальними вантажами на момент їх втрати, а в тих випадках, коли спеціальні вантажі транспортувалися без охорони, – сторона, на території якої сталася втрата.

Міжурядова угода про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією, Словаччиною через територію України була підписана 21 жовтня 2010 року Росією, Україною та Словаччиною у місті Братислава.

Укрінформ