Закарпаття: У Тячівській РДА говорили як покращити стан довкілля

У вівторок, 12 квітня,  відбулося  засідання колегії районної державної адміністрації. У ньому взяли участь члени колегії – голова РДА М.І.Шелевер, голова районної ради М.В.Данилюк, заступники О.Ю.Продан, І.В.Дьолог, Ф.С.Стан, міський голова Тячева І.І.Ковач, керівник апарату РДА Д.В.Онуфрій, головний лікар Дубівської РЛ №2 М.В.Бігунець, директор Тернівського МНВК М.Т.Бердар, керівники структурних підрозділів РДА, установ та організацій району, голови виконкомів місцевих рад.
Роботою колегії керував очільник райдержадміністрації М.І.Шелевер. З інформацією щодо першого питання порядку денного  «Про стан  функціонування  меліоративних систем на території Тячівського району» виступив начальник міжрайонного управління водного господарства  С.М.Коломис.

Зокрема, повідомив, що в 1971-1982 роках було проведено меліорацію  сільськогосподарських угідь Тячівського району на площі 5800 га. Проводилось закритим гончарним дренажем на замовлення колгоспів.

У 2004 р. меліоровані землі були передані на баланс органів місцевого самоврядування. В деяких населених пунктах меліоровані землі роздані під будівництво (наприклад, у с. Вонігово).

Відкрита меліоративна мережа заросла густим чагарником, замулена і захаращена. Упродовж 7 років не проводився догляд за меліоративною системою, що призвело до її незадовільного технічного стану.

Тячівське МУВГ може здійснювати експлуатаційні(доглядові) роботи лише на тих гідротехнічних об’єктах району, які віднесено на баланс управління та під які виділено відповідне фінансування з державного бюджету, згідно з кошторисом управління на 2011 рік. Приймаючи до уваги, що меліоровані канали, які проходять в межах району, перебувають на балансі не МУВГ, а органів місцевого самоврядування, кошти державного фінансування на їх експлуатацію не передбачені. Водогосподарський комплекс Закарпатської області готовий провести комплексні відновлювальні роботи з їх розчистки, але лише на підставі відповідних господарських договорів з сільськими, селищними, міськими радами шляхом залучення коштів місцевих бюджетів.

Вислухавши інформацію та зауваження членів колегії, М.І.Шелевер запропонував створити комісію з вивчення ситуації із залученням водників, фахівців управління Держкомзему та представників сільських рад, на територіях яких розташовані меліоративні канали.

Також виступаючий поінформував присутніх про роботу МУВГ щодо недопущення руйнування гідротехнічних споруд на території району. Однак перед тим, як перейти до розгляду цього питання, голова РДА М.І.Шелевер ознайомив присутніх зі змістом власного депутатського запиту щодо руйнування водозахисної дамби на правому березі ріки Тиса поблизу Тячева. Для того, аби присутні мали змогу на власні очі побачити ситуацію, було підготовано стенд із фотознімками. С.М.Коломис запевнив, що проектна документація на зміцнення – на стадії виготовлення. Мер Тячева І.І.Ковач наголосив,  що проблему треба вирішувати негайно, адже загроза руйнівного паводку з кожним дощовим сезоном стає все більш очевидною.

Низка запитань прозвучала від сільських голів Кричева В.І.Кричфалушія, Руського Поля – В.В.Мірявця, депутата районної ради І.В.Корнути. Скрутна ситуація і в Тереблі, де 53 будинки повністю відрізані від села. С.М.Коломис відзначив, що все впирається у фінансування – на проведення першочергових робіт, котрі могли би покращити ситуацію, потрібно 35 млн. грн.

З другого питання «Про хід виконання розпорядження голови районної державної адміністрації від 03.03.11 №126 «Про благоустрій населених пунктів та встановлення єдиного санітарного дня з очищення територій району»  інформували начальники відділу культури та управління охорони здоров’я РДА В.А.Гудак та Є.В.Крижевський, головний спеціаліст управління освіти, сім’ї, молоді та спорту РДА І.М.Цубера, начальник міжрайонного управління водного господарства С.М.Коломис, в. о. головного державного санітарного лікаря району В.І.Тиндик, начальник Тячівської філії «Райавтодор» М.М.Немеш, інженер відділу контролю Служби автодоріг в Закарпатській області  Ю.Ф.Ціллер. Керівники прозвітували про обсяг робіт з озеленення та благоустрою в очолюваних галузях. Голова РДА М.І.Шелевер наголосив, що 16 квітня на виконання розпорядження голови ОДА О.Ледиди відбудеться обласний день благоустрою і закликав усіх присутніх взяти активну участь у заході.

Ряд запитань було адресовано Ю.Ф.Ціллеру. Зокрема, голова районної ради М.В.Данилюк запитував про долю автомобільних мостів у смт Буштино та Тересва. На що фахівець повідомив, що для завершення буштинського  потрібно не менше 8 млн. грн. Коли буде фінансування – наразі невідомо. На Тересвянському теж потрібно міняти покриття. Щодо ремонту доріг, то Юрій Федорович повідомив, що у зв’язку з обмеженням фінансування дорожньої галузі, на експлуатаційне утримання доріг буде виділено 2,5 мільйона гривень при потребі у щонайменше 4 мільйони.

З інших питань – «Про підсумки роботи зі зверненнями громадян, що надійшли до державної адміністрації у 2010 році» та «Про стан виконавської дисципліни в державній адміністрації та виконкомах місцевих рад» інформував керівник апарату РДА Д.В.Онуфрій. Наголосив, що найбільше звернень стосуються соціального захисту, аграрної та житлової політики. Проблемними залишаються питання дотримання строків розгляду звернень громадян. Д.В.Онуфрій попередив, що саме керівники підприємств, установ та організацій та органи місцевого самоврядування несуть персональну відповідальність за стан розгляду звернень громадян та організацію їх особистого прийому.

З усіх питань прийнято відповідні рішення.

Н.МАДЖАРА, Тячівська РДА