Жителям міст Закарпаття незаконне перепланування квартири загрожує тюремним терміном

За пошкоджені помешкання та комунальні мережі відтепер загрожує до 12 років позбавлення волі. Відповідні зміни до Кримінального кодексу набули чинності 13 січня цього року. Так чиновники намагаються боротися з викраденням люків, які здають на брухт, та незаконним переплануванням квартир.
Пояснює юрист Олександр Браніцький: “Кримінальний кодекс було доповнено статтею 270 зі значком 1, згідно з якою навмисне знищення об’єктів житлово-комунального господарства несе кримінальну відповідальність. Власне під цими об’єктами розуміються житловий фонд, об’єкти благоустрою, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також інші мережі чи складові, кришки люків, решітки на них тощо.

Якщо це порушення відбувається вперше, спричинило невеличку шкоду, склало небезпеку для життя та здоров’я людей або майнову шкоду у великому розмірі – карається штрафом від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на термін до двох років, або обмеженням волі на термін до трьох років або позбавленням волі на цей самий термін, проте все залежить від ступеня складності самого злочину.

Якщо цей злочин був вчинений і знесені були, наприклад, якісь несучі стіни, але небезпека існує, проте вона не спричинила важких наслідків, зрозуміло що суд при розгляді кримінальної справи і винесенні вироку буде обмежуватись невеликим покаранням, якщо ж наслідки важкі, зрозуміло що відповідальності будуть застосовуватись більш важкі. Є частина друга яка передбачає, що якщо це діяння було повторено вдруге – карається позбавленням волі на строк від 3 до 8 років. І частина 3 якщо були наслідки в особливо великому розмірі, або загибель людини чи інші важкі наслідки, тоді на термін від 5 до 12 років”.

UBR