Ганна Іванова (Закарпаття): Як Чорнобильська радіація впливає на здоров’я людей

В Україні створена система медичного нагляду за постраждалими від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Серед заходів, передбачених у рамках цієї програми, є щорічна диспансеризація, амбулаторне та стаціонарне лікування, реабілітаційні заходи. Усі постраждалі від  аварії перебувають на обліках у територіальних та відомчих медичних закладах. Створено також спеціальний Державний реєстр України.
Як відомо, чорнобильська трагедія призвела до тяжких змін в організмі багатьох людей, втрати здоров’я. Частина населення зазнала гострого опромінювання, окремі громадяни отримали хронічні недуги. Із загальної кількості обстежених ліквідаторів здоровими визнано лише 0,3 відсотка. Більшість «чорнобильців» страждає на захворювання серцево-судинної системи, у значної частини виявлені патології-гіпертонії, ішемічні хвороби серця та їх ускладнення. Інша частина хворіє на недуги шлунково-кишкового тракту. Вплив Чорнобиля відчувається і на психічному здоров’ї. Це складна і тривожна проблема, яка  виражається у проявах депресії, підвищенні рівня занепокоєності, зниження фізичної та емоційної рівноваги. Відповідно до Висновків Чорнобильського форуму ООН підтверджено довгостроковий несприятливий ефект на психічне здоров’я всіх категорій постраждалих. Разом із розладами, пов’язаними зі стресом, вчені виділяють також органічні ураження мозку в учасників ліквідації аварії та розвиток ефектів радіаційного впливу на головний мозок.

Більшість українців і досі пов’язує свої важкі недуги та вразливий імунітет з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС. Звісно, хвороб, які б вважалися «чорнобильськими», не існує. Є звичайні недуги, але посилені радіацією. Не забуваймо, що середній вік постраждалих внаслідок аварії  нині становить 58 років. У такому віці  усім слід бути уважними до свого здоров’я. Необхідно щороку проходити відповідне обстеження та лікування. А ліквідаторам аварії – працівникам міліції можна  підлікуватися у відомчому медичному закладі, принагідно поспілкуватися з давніми друзями і колегами, за бажанням, пройти також реабілітаційне лікування в  МРЦ МВС України.

Ганна ІВАНОВА, лікар-терапевт вищої категорії, Закарпатська область