У ніч на 26 квітня в Україні запалили свічки в пам’ять про Чорнобильську трагедію

О 1:23 ночі на Майдані Незалежності в Києві активісти запалили 25 свічок у пам’ять про Чорнобильську катастрофу.

Як йдеться в повідомленні організаторів марафону, в ніч з 25 на 26 квітня, о 01 годині 23 хвилини 47 секунд за київським часом (25 років тому в цей час стався вибух на Чорнобильській АЕС), на Майдані Незалежності в Києві активісти Міжнародної громадської організації “Прип’ять.Com” і благодійного марафону “Пам’ятай” запалили 25 свічок у пам’ять про Чорнобильську катастрофу.

Організатором акції “Чорнобиль-25” є міжнародне екологічне об’єднання Беллона, основний офіс якого розташований в Осло (Норвегія).

До акції вже приєдналися екологічні активісти в 39 російських містах, а також в Осло, Китаї (місто Далянь), Великобританії (Бріджвейт, Сомерсет, Ланкастер), США (Амхерст, Нортгемптон), Фінляндії (Ловііса, Турку, Гельсінкі).

Нагадаємо, 26 квітня 2011 року виповниться 25 років з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

У 1986 році вночі 26 квітня на 4-му енергоблоці станції в результаті серії теплових вибухів був зруйнований реактор. Значна кількість радіоактивних речовин потрапила в навколишнє середовище, зокрема, ізотопи урану, плутонію, йоду-131 (період напіврозпаду – вісім днів), цезію-134 (період напіврозпаду – два роки), цезію-137 (період напіврозпаду – 30 років), стронцію-90 (період напіврозпаду – 28 років).

ЧАЕС закрито 15 грудня 2000 року. Разом з тим саркофаг, зведений над четвертим енергоблоком, що вибухнув, поступово руйнується. Україна працює над спорудженням нового саркофагу над об’єктом “Укриття”.

tsn.ua