Віктор Балога: Аварія на ЧАЕС навіки вкарбувала в пам’ять мужність і героїзм тисяч людей

Аварія на Чорнобильській атомній станції навіки вкарбувала в пам’ять мужність і героїзм тисяч людей, які першими стали проти стихії, спричиненої вибухом четвертого реактора. На цьому наголосив міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балоги у зверненні до учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.
В.Балога зазначив, що аварія показала людству, яку небезпеку таїть у собі енергія атома. “Це був перший виклик, перевірка на міцність і витримку. Чорнобиль став проблемою не лише для Радянського Союзу. Ця катастрофа має світовий, глобальний вимір”, – зауважив керівник МНС.

“У ті квітневі дні 1986 року ще ніхто не чув слово “ліквідатор”. Ніхто не думав про відзнаки і нагороди. Люди щодня і щохвилини робили свою справу. Робили все те, що вже скоро назвуть подвигом із великої літери. Сьогодні ми знову вклоняємося Вам, дорогі ліквідатори. Ми глибоко вдячні Вам за те, що знищили смерть. За те, що дали змогу продовжити життя. Вічна пам’ять тим, хто відійшов у вічність. Вічна слава і пошана тим, хто з нами. Земний Вам уклін”, – йдеться у зверненні міністра.

За його словами, аварія на ЧАЕС змусила людство винести необхідні уроки, головний з яких у тому, що подібні катастрофи можуть повторитися будь-де і будь-коли.

Керівник МНС висловив підтримку та солідарність японському народу у зв’язку з аварією на АЕС “Фукусіма-1”. “Ми просимо Бога, щоб ніде подібне не повторилося”, – зазначив В.Балога.