Freedom House: Україна рухається до авторитаризму

На Заході в черговий раз вказали Януковичу, що він згортає демократію. І порадили обмежити роль СБУ та звільнити Табачника.

Американська неурядова організація Freedom House стверджує, що за перший рік президентства Віктора Януковича Україна стала менш демократичною та продовжує рухатись до авторитаризму.

“За президента Януковича Україна стала менш демократичною і, якщо теперішні тенденції не зупинити, то країна може скотитись до авторитаризму і клептократії”, – сказано у звіті організації щодо стану демократії та дотримання прав людини в Україні, який оприлюднили 27 квітня.

Водночас, зазначено у звіті, адміністрація президента надає значення власній позиції всередині країни, міжнародній репутації і продовжує реагувати на зовнішній тиск. Таким чином, зберігається можливість стримувати антидемократичні тенденції.

Автори звіту вважають, що для зупинення згортання демократії українській владі необхідно дотримуватися таких рекомендацій: обмежити роль СБУ і забезпечити, щоб її робота відповідала демократичній практиці; припинити політично вмотивоване переслідування Генпрокуратурою, викорінювати корупцію та переслідувати корумпованих чиновників безвідносно до їхньої партійної приналежності.

Також автори цього тексту пропонують звільнити міністра освіти Табачника, який “сіє непотрібний і небезпечний розкол в Україні”.

До таких висновків дійшли керівник Freedom House Девід Кремер, а також два незалежних аналітики, які відвідали Україну у лютому і спілкувались з представниками влади, опозиції та громадянського суспільства.

Це вже вдруге протягом останнього року, коли Freedom House вказує на згортання демократії в Україні. Так, у січні у власному рейтингу Freedom House понизив Україну з “вільної” до “частково вільної” країни. Таким чином, на думку Freedom House, рівень свободи в Україні повернувся до часів президентства Леоніда Кучми.

Водночас тодішня заступниця глави Адміністрації президента, а нині його радниця Ганна Герман зазначила, що Україну понизили в рейтингу свобод через те, що “бідна, нещасна, безробітна людина не може бути вільною”.

“Результати роботи попередньої влади призвели до значного економічного падіння в Україні та стали причиною того, що Україну понизили в рейтингу свобод такої авторитетної організації як Freedom House. Це основна причина. А основне завдання, яке стоїть сьогодні перед владою, – підняти рівень життя людей”, – сказала тоді Герман.

Але варто зазначити, що Україна впала і у рейтингу економічних свобод The Heritage Foundation, спустившись з 162 на 164 позначку (останнє місце серед європейських країн).

А за рівнем добробуту населення, складеного американським соціологічним інститутом Gallup, Україна посідає 36-е місце в списку зі 124 країн: за статистичними підрахунками, лише 16% населення України задоволені життям і відносять себе до категорії тих, хто “процвітає”.

tsn.ua