Закарпаття: Делегація німецької землі Констанц побувала з діловим візитом в Ужгородському районі

На початку тижня на Ужгородщині побувала делегація землі Констанц (Німеччина), з якою має намір укласти договір на співпрацю і партнерство з Ужгородським районом. Керівника делегації, голову правління благодійного Товариства «Допомога народам України» Віктора Крігера приймали голови райради – Михайло Фединець та РДА – Руслан Чорнак. Керівники району розповіли гостю з Німеччини про проблеми, над вирішенням яких працює нині громада Ужгородщини, подякували за допомогу, надану Товариством мешканцям Невицького та Середнього, інших населених пунктів району.

Зі свого боку пан Крігер поділився задумами, чим конкретно могли б сприяти подальшому розвитку Ужгородщини активісти Товариства та жителі землі Констанц. Зокрема, цікаві перспективи вимальовуються щодо зміцнення матеріально-технічної бази дошкільних та навчальних закладів, обміну учнями, створення майстер-класів за різними професіями тощо. Широкі можливості для співпраці в туристичній галузі, ознайомленні з культурами та традиціями двох народів – українського та німецького. Позитивно була  сприйнята і пропозиція партнерів щодо запровадження на Ужгородщині пілотних проектів стосовно введення енергозберігаючих технологій, зокрема переходу на використання систем опалення, що діють на відходах лісовиробництва.

В діалозі взяли заінтересовану й активну участь голова Невицької сільської ради Михайло Лаба та депутат райради від цього  виборчого округу Наталія Мигалина. Вони теж внесли ряд конструктивних пропозицій щодо поглиблення партнерських зв’язків Ужгородщини та землі Констанц. Михайло Фединець та Руслан Чорнак офіційно запросили на один з районних фестивалів делегацію землі Констанц на чолі з її головою Франком Гаммерле, й безумовно, Віктора Крігера та активістів очолюваного ним Товариства.

Того ж дня гості з Німеччини взяли участь у мітингу-реквіємі з нагоди 25-ї річниці Чорнобильської трагедії, що відбувся в Ужгороді, поклали живі квіти до пам’ятника героям-ліквідаторам.

Відбулася зустріч з колективом газети “Вісті Ужгородщини”. На згадку про мальовниче Закарпаття німецьким  гостям вручили пам’ятний фотоальбом.

А в Невицькому давніх друзів зустрічали звичним “Христос Воскрес!” та поливальною джерельною водою. Крім сільської ради, стадіону, місцевої школи та інших об’єктів гості відвідали дитячий садок, де Віктор Крігер вручив завідуючій дошкільним закладом Марті Вагері пральну машину та м’які іграшки.

Велику заінтересованість у гостя викликало нещодавно створене в селі фермерське господарство з вирощування свиней довгошерстної породи “Малінгас”. Говорилось також про можливість утримання тут й екзотичних бізонів. А на осушеній поблизу території є всі передумови для створення сучасної міні-птахофабрики. Згадані проекти детально обговорювались і не виключено, що вони знайдуть своє відображення в угоді про співпрацю громад Невицького і Мюлінгема, яка готується до підписання. Договори намірів німецькі партнери повезуть додому для детального вивчення.

– А на початку червня на Закарпаття вже приїдуть наступні два каміони з інвентарем для спортмайданчиків, медобладнанням, побутовими речами тощо, – ділиться Віктор Крігер. – Ми й надалі поглиблюватимемо наші партнерські зв’язки з Ужгородщиною, та й регіоном загалом, в міру своїх можливостей допомагатимемо розвитку закарпатських громад.

На завершення гості ознайомилися зі специфікою діяльності оздоровчого курортно-готельного комплексу “Термал- Стар” у Нижньому Солотвині. Його директор Михайло Копта та депутат районної ради, активіст громади цього села Василь Хмельницький розповіли про історію створення комплексу, його унікальні можливості та перспективи розвитку. Німецькі друзі  були приємно подивовані європейським рівнем надання тут послуг, діючою інфраструктурою, чудовим краєвидом.

– Після цієї поїздки буде про що розповісти вдома однодумцям, – не приховував Віктор Крігер. – Сподіваюсь, що їх загальна думка стосовно України, й насамперед Закарпаття докорінно зміниться.

Микола Горват, Закарпаття онлайн