Закарпаття: Рятувальники гірського краю вшанували 25-ті роковини Чорнобильської трагедії мітингом-реквіємом

Техногенна катастрофа, що сталася 26 квітня 1986 року, ось уже двадцять п’ять років не втихає у нашій свідомості і відлунюватиме у житті прийдешніх поколінь. Причому не лише в пам’яті нащадків. Чорнобильський «вірус» увійшов у гени народу. Брід чорного лиха приречений перейти кожен із нас. І якщо це нам дається легшою ціною, то не забуваймо тих, хто сплатив нашу частку власним життям і здоров’ям…

У день роковин Чорнобильської трагедії в Управлінні МНС України в Закарпатській області біля пам’ятної стели пожежникам-ліквідаторам цієї техногенної катастрофи відбувся мітинг-реквієм. Не даремно епіграфом до пам’ятного знаку були обрані слова Кобзаря „І мертвим, і живим, і ненародженим…”, які є своєрідним генетичним кодом української нації.

– Чорнобильська катастрофа трагічно позначилася на долях сотень тисяч людей, а в пам’яті нащадків навіки вкарбується подвиг ліквідаторів, адже завдяки самовідданості цих людей чорнобильська ніч 86-го не оповила радіаційним мороком увесь світ, – наголосив начальник оперативно-рятувальної служби області Мирослав Щербей.

Хвилиною мовчання закарпатські рятувальники вшанували пам’ять всіх, хто брав участь у приборканні чорнобильського звіра, і обпалений його вогнем відійшов у небуття.

– Світла пам’ять загиблим та щирі побажання міцного здоров’я та довголіття живим, а молодому поколінню рятувальників ніколи не зустрічатися більше з атомним лихом, – побажав присутнім колишній працівник ВДПО УМВС України в Закарпатській області полковник у відставці Віктор Сніцаренко. Віктору Семеновичу також вручили відзнаку Всеукраїнської асоціації ветеранів війни та МНС України – медаль «За доблесть і звитягу».

Начальник УМНС України в Закарпатській області Мирослав Щербей також вручив відзнаки іншим пожежникам-ліквідаторам. Серед нагороджених Почесною грамотою Всеукраїнської асоціації Олександр Вечей, Юрій Іваник. Грамоту «Величі, честі й достоїнства» отримали: Володимир Дозорцев, Володимир Миронов, Оксана Сацута та інші. Ще 52 ліквідатори отримали відзнаку УМНС України в Закарпатській області «25 років героїчного подвигу». Серед них: Іван Герц, Володимир Костик, Михайло Кузьма, Володимир Пуга, Валерій Тимченко.

Вічним спомином про Чорнобильську трагедію стануть і квіти, які до пам’ятної стели поклали ліквідатори колишній старший водій СДПЧ-10 по охороні м. Хуст Володимир Дозорцев та колишній диспетчер ЦППС ВДПО УМВС України в Закарпатській області Оксана Сацута.

Квіти пам’яті, які ніколи не зів’януть і завжди нагадуватимуть нам про героїзм людей, котрі, опинившись перед вибором, обрали життя за рахунок власного здоров’я.

Вікторія Бокій, УМНС в Закарпатській області