Закарпаття: У світлий четвер церква згадує апостолів Аристарха, Пуда і Трофима

Сьогодні у закарпатських храмах згадували молитвою апостолів Аристарха, Пуда і Трофима, які прийняли мученицьку смерть в Римі за імператора Нерона.

Це день, що його створив Господь, возрадуємося і возвеселімся в нім (Пс. 117,24).

Пасха красна, Пасха Господня, Пасха, Пасха всечесная нам засіяла; Пасха, радісно друг друга обіймім! О, Пасха, ізбавління від скорби: бо із гробу днесь, наче із світлиці, засіяв Христос і жінок радістю наповнив, мовлячи: Проповідуйте апостолам.

Святі апостоли Аристарх, Пуд і Трофим були з числа 70-ти апостолів, яких Господь Ісус Христос послав перед собою з Євангельським благовіствуванням.

Святий апостол Аристарх, співробітник святого апостола Павла, став єпископом сирійського міста Апамеї. Його ім’я неодноразово згадується в книзі Діянь святих апостолів і в Посланнях апостола Павла.

Святий апостол Пуд згадується в 2-му Посланні апостола Павла до Тимотея ( 2 Тим. 4, 21). Він обіймав високу посаду члена римського Сенату. У своєму будинку святий приймав первоверховних апостолів, збирав віруючих християн. Будинок його був перемінений у церкву, що одержала назву “Пастирської”. У ній, за переказами, священнодіяв сам святий апостол Петро.

Святий апостол Трофим походив з міста Едесси. Його ім’я згадується в книзі Діянь святих апостолів і в 2-му Посланні апостола Павла до Тимотея ( 2 Тим. 4, 20). Він був учнем і співробітником святого апостола Павла, розділяючи з ним всю скорботу і гоніння.

Всі три апостоли прийняли мученицьку смерть в Римі за імператора Нерона (54 – 68), одночасно з святим апостолом Павлом (+ приблизно 67 року).

 

 

zakarpatpost.net