Львівські депутати вимагають від Януковича накласти вето на закон про прапор Перемоги

У четвер, 27 квітня, депутати Львівської облради на позачерговій сесії ухвалили рішення “Про недопустимість використання радянської окупаційної символіки під час відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни”. За ухвалення відповідного рішення проголосували 88 депутатів.

Депутати закликають Президента України застосувати право вето щодо Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років (щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги)”, прийнятого Верховною Радою України 21 квітня 2011 року.”Львівська обласна рада висловлює обурення з приводу прийняття Верховною Радою України 21 квітня цього року Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років”, який містить вимоги щодо використання офіційними державними установами червоних прапорів, та вважає новоприйнятий закон аморальним, незаконним і неконституційним”, — йдеться у тексті звернення до Президента України.

Депутати Львівської обласної ради також наголошують на тому, що рішення парламенту України суперечить чинному законодавству держави. Згідно із статтею 20 Конституції України та статтею 23 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виключно Державний Прапор України є офіційним Прапором, який повинен використовуватися на будівлях усіх органів влади та місцевого самоврядування.

“Зважаючи на це, Львівська обласна рада звертається до Вас із вимогою застосувати право вето щодо Закону України “Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років”, прийнятого Верховною Радою України 21 квітня 2011 року”, — йдеться у зверненні депутатів.

Також обласні депутати рекомендуватимуть органам місцевого самоврядування, державної влади, підприємствам, установам та організаціям під час відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни чи Дня Перемоги не використовувати копії Прапора Перемоги та будь-яку іншу радянсько-комуністичної символіку, “яка є наругою над пам’яттю жертв московсько-більшовицького та німецько-нацистських режимів”.

УНІАН