Могильов визнав наявність тортур у міліції

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов визнав факти застосування тортур співробітниками МВС стосовно затриманих громадян. За словами міністра, співробітники відомства намагалися таким чином підвищити відсоток розкриття злочинів.

Про це Могильов заявив під час наради, присвяченої питанню дотримання прав людини в установах МВС. Також він заявив журналістам, що міністерство має “поміняти пріоритети роботи”, щоб уникнути застосування тортур щодо затриманих, повідомило “Комерсант-України”.

“Коли ставиться питання про те, що найголовніше – розкривання (злочинів – ред.), то нікого не цікавить – яким шляхом. Це і призводило до того, що співробітники міліції були націлені на вчинення катувань”, – пояснив Могильов.

На нараді міністр поставив завдання керівникам структурних підрозділів МВС зробити пріоритетом у роботі міліції “не розкриття, а дотримання прав і свобод як потерпілого, так і обвинуваченого”.

Могильов пообіцяв, що будь-який факт порушення прав і свобод людини буде піддаватися “жорстокій перевірці”, а до винних будуть застосовуватися “найжорсткіші заходи”.

Втім, ні жертви тортур, ні правозахисники обіцянкам глави МВС не вірять. “Могильов працює міністром не перший день, і численні скарги на катування почалися саме при ньому”, – заявив заступник голови громадської організації “Тризуб” імені Степана Бандери Андрій Тарасенко. Як відомо, активісти “Тризуба”, яких затримали за те, що вони відпиляли голову пам’ятнику Йосипу Сталіну на території запорізького обкому Компартії, заявляли, що в міліції до них застосовувалися тортури – били, одягали протигаз і перекривали кисень, застосовували електрошокери.

Його підтримав і член громадської ради при МВС, правозахисник Володимир Чемерис: “У мене великі сумніви, що після заяв міністра щось зміниться. Річ у менталітеті міліціонерів і надмірних повноважень, які є у відомства”. На його думку, заяви пана Могильова викликані невдоволенням суспільства і президента діями МВС: “Могилів розуміє, що через низку резонансних справ під ним хитається крісло, і намагається такими заявами якось виправдати себе”.

Нагадаємо, глава Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров раніше повідомляв, що в Україні зростає кількість випадків застосування насильства в міліції. За його словами, тільки в 2011 році в установах МВС загинули 15 людей.

Відзначимо, що раніше голова правління української Гельсінської спілки Аркадій Бущенко заявив, що кожні 40 секунд в Україну співробітники міліції застосовують силу щодо громадян.

tsn.ua