Начальник Мукачівського РВ УМВС області Євген Калитич: “Свою роботу я розпочав з наведення порядку у райвідділі”

Рік тому мукачівську районну міліцію очолив Євген Калитич. Дванадцять місяців – ніби й невеликий строк, однак у Мукачівському райвідділі УМВС за цей час багато чого змінилося на краще. Найперше зміцніла службова і виконавська дисципліна серед особового складу, тіснішою стала співпраця служб, а це, у свою чергу, посприяло кращому реагуванню на заяви та повідомлення громадян. Поліпшилася діяльність ведучої служби – карного розшуку, якісніше почали розслідуватися кримінальні справи.

– Євгене Михайловичу, найперше розкажіть трохи про себе.

– Свого часу мої батьки, які походили із села Латірка Воловецького району, переїхали у Сваляву, де я народився і виріс. Після закінчення середньої школи вступив у Луганський інститут внутрішніх справ. Працював оперуповноваженим карного розшуку Ужгородського міськвідділу, в обласному УМВС, УБОЗі, шостому міжрегіональному відділі внутрішньої безпеки в Івано-Франківську, заступником начальника з кадрової роботи Ужгородського міського управління.

– З чого почали свою діяльність у Мукачівському райвідділі?

– З наведення порядку. До кожного відвідувача відразу виходить оперативний черговий і з’ясовує мету візиту. У нас є навіть спеціальна кімната для громадян, де працівники надають консультації з того чи іншого питання, реагують на повідомлення про правопорушення чи злочин. Дільничні інспектори приймають людей у своїх кабінетах при сільських радах. Отож запроваджений перепускний режим дав нам багато у плані наведення порядку.

– Раніше, чого гріха таїти, траплялися випадки, коли жителі Мукачівщини скаржилися на несвоєчасне реагування міліції на виклики, а як сьогодні?

– На сьогодні з цим проблем у нас не виникає. Реагування – належне. Уже за п’ять хвилин оперативна група виїжджає на місце скоєння злочину. І це при тому, що район дуже великий. Уявіть собі, де гірська Тростяниця і де розташований Чомонин, відстань – понад півсотні кілометрів. Однак встигаємо всюди.

– Така оперативність, мабуть, допомагає у розкритті злочинів відразу по гарячих слідах…

– Це є одним із основних правил нашої службової діяльності. А щоб не бути голослівним, наведу один недавній приклад. Із села Бистриця надійшло повідомлення про вбивство сільської листоноші. Негайний виїзд і своєчасно проведені оперативно-розшукові заходи дозволили невдовзі затримати вбивцю. Ним виявився чоловік самої загиблої. Як з’ясували працівники карного розшуку, мотив злочину – заволодіння чужим майном. Того дня поштарка розносила пенсію, знаючи це, зловмисник напав на жінку. На щастя, вона встигла на той час роздати майже усю пенсію, тож пожива нападника була невеликою. Затриманий намагався викрутитися, однак зібрані докази оперативниками дозволили взяти його під варту. Іще один випадок. У чергову частину зателефонував турист із Одеси. У нього викрали дорогий мотоцикл, припаркований біля санаторію «Карпати». Завдяки своєчасно вжитим заходам оперативникам вдалося знайти транспортний засіб в одному із сіл Мукачівського району та повернути його законному власнику.

– Як вдалося вам налагодити тісну взаємодію різних служб райвідділу, і чи допомагає це в оперативно-службовій діяльності?

– Це одна із ключових складових успіху. Без неї не може бути повноцінною наша правоохоронна діяльність. З перших днів свого призначення на посаду керівника, я взявся за налагодження співпраці між відділеннями, обміну інформацією, ретельним її аналізом. Минув всього рік, і ми вже відчуваємо результати такої взаємодії. Це допомагає розкривати оперативніше злочини. Прикладом цього – викриття нарколабораторії у Ракошині.

– Що найбільше дошкуляє у роботі правоохоронцям Мукачівщині?

– Неабияк бентежить збільшення кількості крадіжок на території району. Це негативне явище спровоковане причинами соціального характеру. Тому від міліції це не залежить. Річ у тім, що у селах району не працюють підприємства, люди – без роботи, тому спиваються. А там, де алкоголь, – недалеко й до криміналу. Через це маємо збільшення кількості скоєних правопорушень на грунті вживання алкогольних напоїв. До речі, з початку року співробітники районної міліції виявили п’ять випадків самогоноваріння. Усіх правопорушників притягнуто до відповідальності.

– А як боретеся із ще одним не меншим злом – хабарництвом?

– Співробітники служби боротьби з економічною злочинністю у першому кварталі ц.р. задокументували два випадки отримання хабарів. Справи ці перебувають на стадії досудового слідства.

– Хотілося б довідатися про співпрацю районної міліції і з місцевими органами влади.

– У цій царині панує повне взаєморозуміння. Влада Мукачівщини нас всіляко підтримує. І це тішить. На Програму боротьби зі злочинністю цьогоріч нам виділили 130 тисяч гривень. Ці кошти плануємо витратити на придбання оргтехніки, а також відеокамер для встановлення відеоспостереження у Чинадійові, Великих Лучках та Ракошині. Це допоможе нам у розкритті скоєних злочинів у названих населених пунктах.

Віталій ПУМПИНЕЦЬ,Мукачівський район

zak-umvs.gov.ua