Закарпаття: Міліціонерів попереджають про хвороби і запрошують пройти тест на ВІЛ-СНІД

У своїй професійній діяльності медики, яким доводиться тісно співпрацювати із співробітниками правоохоронних органів, часто стають свідками того, що працівники міліції ледь не щодня стикаються з потенційними ВІЛ-інфікованими. Добре, якщо при цьому правоохоронці дотримуються елементарних правил безпеки. Але найчастіше буває навпаки. Люди в погонах недооцінюють небезпеку, часом вважають, що на СНІД можуть хворіти лише повії, гомосексуалісти чи наркомани. Однак життя переконує: ця недуга може спіткати будь-якого, навіть пристойну і законослухняну людину.

Так, з 1995 по 2010 роки зареєстровано 49 ВІЛ-інфікованих осіб серед співробітників МВС України, троє з них вже померли. Вакцини від цього смертоносного вірусу, на жаль, не винайшли. Тому єдина можливість зберегти здоров’я – це дотримуватися правил безпеки.

Насамперед, перед службою необхідно перевірити, чи немає ран, виразок на відкритих поверхнях тіла, обличчі. При наявності пошкоджень шкіри слід обробити ранки п’ятипроцентним йодом або 70-процентним спиртом, закрити їх лейкопластиром чи іншим засобом. Не можна обробляти рани 96-процентним спиртом, оскільки він дубить шкіру і не проникає усередину. Під час допиту, обшуку чи затриманні зловмисників існує небезпека інфікування, оскільки можна вколотися, порізатися голкою від шприца чи іншим гострим предметом, зараженим цим вірусом.

Через інфікований предмет вірус безпосередньо потрапляє у кров. Водночас, під час затримання озброєного злочинця, використаннях фізичної сили, прийомах рукопашного бою небезпеку може становити правопорушник, інфікований СНІДом, який має поранення і кровотечу відкритої рани. Слід пам’ятати: надягаючи наручники, також можна порізати і пошкодити шкіру не лише зловмиснику, а й працівнику міліції.

Здійснюючи прийоми рукопашного бою, стражам порядку варто уникати ударів кулаком в обличчя, оскільки можна розбити до крові ніс, губи супротивника, а його зубами можна серйозно пошкодити руку. Тут слід пам’ятати: потрібно не допустити потрапляння зараженої крові на відкриті та пошкодженні ділянки тіла, тому для цього варто користуватися гумовими рукавичками.

Під час конвоювання, охорони правопорушника, проведення допиту, слідчих дій, оперативних заходів, при роботі з т.зв. «ін’єкційними» наркоманами, працівниками секс-індустрії виникають нерідко ситуації, коли затримані, знаючи, що вони ВІЛ-інфіковані, починають погрожувати співробітнику міліції зараженням, намагаючись маніпулювати його діями. Тому такі зловмисники вдаються до дряпання, кусання, погроз гострими інфікованими предметами. У таких випадках слід бути надзвичайно обережним. Застосовуючи наручники, потрібно накинути щільну тканину на руки, а далі використати прийом рукопашного бою. Якщо зловмиснику таки вдалося вкусити, не слід відразу видирати руку, бо можна пошкодити шкіру, а спробувати вплинути на больові точки супротивника.

Для отримання кваліфікованої медичної консультативної допомоги або пройти тест на ВІЛ-СНІД (анонімно, добровільно), можна звернутися у Центр профілактики та боротьби із СНІДом за адресою: м.Ужгород, вул.Другетів, 72.

Тетяна ЛАВКАЙ,лікар дерматолог лікарні з поліклінікою СМЗ УМВС України в Закарпатській області