Закарпаття: Сьогодні християни краю відзначають день Святого Юрія – патрона князів Корятовичів

6 травня всі православні святкують день Святого Юрія. Святий Юрій, Святий Юр, Юрій-Змієборець, Святий Георгій, Георгій Переможець (грец. Άγιος Γεώργιος — агіос Георгіос) — святий, мученик і воїн, патрон візантійських імператорів, а пізніше і руських (українських) князів, зокрема князів Корятовичів.

Це свято зараз не дуже поширене серед людей, що не мають відношення до церкви. А років може із сто тому було дуже популярним серед представників різної статі, віку та верств. Особливо урочистим свято було для хліборобів. Його символіка – це пробудження неба і землі, що віщують майбутній врожай та добробут.

“Святий Юрій відмикає небо та землю”. Окрім цього день Юрія, як святого, що уособлює борця зі злом (пригадайте ікони Юрія, що перемагає змія), це день важливий для православ”я.
 
Святий Георгій народився у III столітті в Каппадокії. Він походив із князівського роду. Його батько обіймав високу посаду в римському війську, однак незабаром його скарали на смерть за Христа, і мати з дитиною переїхала до свого маєтку в Палестину, у місто Ліди. Вона присвятила життя вихованню сина, навчила його Святому Письму. Часто розповідала про християнських мучеників і про доблесний подвиг його батька.

Святий Георгій вступив на військову службу і завдяки своїм здібностям і мужності, виявлених у боях, вже в молодості одержав звання полководця і трибуна при імператорі Діоклетіані. Він стає радником, супутником, наближеним імператора. Однак, коли Діоклетіан почав гоніння на християн, Святий Георгій не вагаючись відмовився від слави, почестей і земних благ і встав на захист віри свого батька — християнства.

Міцний, непоборний воїн, він зазнав тяжких мук за сповідування Христа і загинув від них. І за цей подвиг в ім’я віри Церква нарекла його Побідоносцем.

zakarpatpost.net