Закарпаття: Міжнародний форум розпочав роботу молитвою за екологічне перетворення

В Ужгороді на базі Катехитичного духовного центру (Ужгородський монастир сестер ордену Згромадження Ісуса) розпочала роботу триденна міжнародна науково-практична конференція «Відповідальність за Створіння та енергетичні виклики сьогодення у Східній Європі».

У її роботі взяв участь заступник голови облради Андрій Сербайло, який тепло привітав учасників, гостей та організаторів з відкриттям цього поважного форуму, наголосивши на актуальності і важливості порушеної теми, її обговорення шляхом виваженого діалогу церкви, науки, влади і суспільства, та побажав усім присутнім плідної, результативної роботи, цікавих вражень від нашого краю та доброго настою.

Організаторами конференції виступили: кафедра екології та охорони навколишнього природного середовища УжНУ, Комісія з екології і мігрантів Римо-католицької конференції єпископів України, Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства з питань екології, Комісія з екології Мукачівської греко-католицької єпархії, Кафедра католицької теології християнської соціальної етики університету Людвіга Максиміліана, м. Мюнхен, Ужгородська греко-католицька богословська академія імені Блаженного Теодора Ромжі, Благодійний фонд „Церква і навколишнє середовище”

До участі залучені експерти – помічники єпископів з питань збалансованого розвитку православних, римо-католицьких і греко-католицьких єпархій та семінарій України, представники інших християнських церков, юдаїзму, ісламу, провідні фахівці з питань енергозбереження, відновлювальної енергетики, енергоефективності та змін клімату, працівники природоохоронних установ, органів влади та місцевого самоврядування, а також активісти НУО, журналісти.

Мета форуму – проаналізувати сучасний стан і визначити перспективи розвитку Східної Європи через відповідальне ставлення до енергії, змін клімату, а також долучитись до напрацювання відповідних Рекомендацій.

Відкриття конференції супроводжувалось музичним вітанням та вітаннями від Екселенції Майнека Антала, Преосвященного владики Мілана, Верховного Архієпископа Києво-Галицького УГКЦ (Екселенція Святослав Шевчук), Преосвященного Владики Феодора та ін. Після чого відбулася екуменічна молитва за відповідальне перетворення і використання енергії.

Уже першого дня відбувся жвавий міждисциплінарний та екуменічний обмін досвідом в сфері стійкої енергетики, охорони довкілля.

Доповіді виступаючих були присвячені питанням кліматичних змін як моральний виклик часу, енергетичного майбутнього України і Східної Європи після трагедій в Чорнобилі і на Факусімі, відповідальності за Створіння і екологічний слід на Землі та ін..

Усі промовці наголошували на важливості регіональної і міжнародної співпраці як ефективного механізму координації зусиль для вирішення проблем екології та навколишнього середовища, з якими людство зіткнулось сьогодні, на визначенні перспектив розвитку Східної Європи та конструктивного діалогу представників церкви, влади і суспільства з цієї тематики, узгодженості та єдності дій.

У рамках круглого столу під назвою: «Чому участь церкви важлива? Що може робити церква для захисту клімату?», було презентовано видання «Екологічний дороговказ» та «Відновлювальні джерела енергії», а також збірник документів консультативних нарад з питань природного довкілля Ради Єпископських Конференцій Європи тощо.

За результатами роботи конференції буде ухвалено відповідні Резолюції, повідомили газеті “НЕДІЛЯ” у прес-службі облради.

nedilya.at.ua