На Закарпатті вшосте відбувся фестиваль “Берлибашський банош”

Головною родзинкою свята стало приготування місцевої страви – баношу, який варять на відкритому вогні і виключно із натуральних продуктів. Смачно, а головне здорове попоїсти приїхали сотні туристів і не лише з України.

“Мені дуже подобається тут працювати. Я із захопленням дивлюся, як тут вміють гуртуватися селяни задля роботи, відпочинку. Це дуже добре”, – каже волонтер Корпусу Миру (США) Алекс Кемпбелл.

“Закарпаття – край, де чи не щотижня проводять фестивалі. Проте, кожен із них по-своєму автентичний”, – каже громадянин США Шон Ендрю.

Банош на Рахівщині готують за спеціальним рецептом, якому уже сотні років. Його передають у кожній родині з покоління в покоління.

“Можна приготувати: для цього треба домашню сметану, не магазинну, кукурудзяну муку і добре мішати. Мішати поки не буде масло. От тоді й вийде гуцульська страва – банош”, – каже Ольга Романюк.

“Коли вівці виганяли на полонину, то потім отримували домашню сметану, і з якої готували гуцульську страву – банош. Там де бануш, там достаток і добробут”, – каже голова сільради с.Костилівка Ольга Сметанюк.

Смачного баношу не уявляють без домашнього гуцульського сиру. Аби він був і справді добрий, вівці повинні пастись на полонині і споживати лише натуральні продукти. За 5 місяців випасу – збирають близько тонни молочного продукту.

Зазивають на банош звуком трембіти. Цей інструмент використовують і на полонині.

24tv.ua