Ужгород відзначив День Перемоги

9 травня в Ужгороді розпочалося урочистим покладанням квітів до пам’ятника «Україна визволителям» на українсько-словацькому кордоні. Відтак кошики з символічними стрічками посадовці краю та міста й громадськість поклали і до монумента «Добровольцям Закарпаття, що в Ужгороді. Далі ж чи не всім містом вшановували загиблих і померлих учасників війни та тих ветеранів, котрі ще з нами, на Пагорбі Слави, хода на який урочисто пройшла з центру Ужгорода.

Близь меморіалу дійство розпочалося з хвилини мовчання. Адже, як зазначив Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, котрий свій виступ почав із перерахування прізвищ похованих на Пагорбі Слави героїв – лише одних із сотень – цей День є святом Перемоги і – святом Пам’яті.

Опісля вдячних слів ветеранам, згадок про тих, кого же нема з нами, покладання тисяч квітів до Вічного вогню і могил фронтовиків та символічних пострілів військового салюту, святкування продовжилося в міському Амфітеатрі – з польовою кухнею, яка частувала солдатською кашею і, звісно, традиційними «фронтовими ста грамами». Він теж разом із ветеранами пригубив келишок з горілкою, зізнався Віктор Погорєлов – випито було традиційно за тих, кого забрала жорстока війна і невмолимі роки. Як зазначив міський голова, на жаль, учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні в місті зараз мешкає лише трохи більше сотні, і міська влада прагне зробити все, аби кожен із них відчував увагу і пошану, особливо в цей День.

Також місто чепурилося до Дня Перемоги – вдалося оновити і меморіальну стелу на Пагорбі Слави, впорядкувати пам’ятники. Що тішить, День Перемоги в Ужгороді традиційно є загальноміським святом – на урочистостях було багато дітей і молоді, яскравих квітів, щемкої музики і теплих слів. Продовжилися заходи з нагоди свята концертом, а завершилися – феєрверком, повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net у прес-службі Ужгородської міської ради.

zakarpatpost.net