Білоруський рубль офіційно рухнув

Мінськ відмінив усі обмеження курсу на готівковому ринку валюти, повідомили у білоруському Центробанку.

“З сьогоднішнього числа знімаються обмеження по курсоутворенню на готівковому ринку”, – сказав представник Нацбанку Анатолій Дроздов. Нагадаємо, раніше на чорному ринку курс білоруського рубля до долара США впав на 50% від офіційного курсу 3013 руб./дол.

У прес-релізі Центробанк усю провину за дефіцит готівкової валюти перекладає на покупців автомобілів і провокаторів. “Дефіцит валютних коштів на цьому сегменті ринку склався у березні поточного року в результаті підвищеного попиту громадян на готівкову іноземну валюту для придбання транспортних засобів за кордоном, а також у зв’язку з поширенням різних чуток, що провокують ажіотажну поведінку населення”.

Як повідомлялося, проблеми з валютою у країні виникли через діїі самої влади Білорусі. Напередодні президентських виборів у грудні 2010 були підвищені зарплати у бюджетній сфері. Вже тоді білоруський рубль похитнувся. Ще до виборів люди почали скуповувати стабільніші долари і євро. В результаті за 2010 рік золотовалютні резерви Білорусі зменшилися на 622 млн дол. (11%).

За перші 2 місяці 2011 року білоруси купили ще майже 1 млрд дол., у березні – 500 млн дол. Зневірившись задовольнити ажіотажний попит на тверді валюти, Нацбанк Білорусі 22 березня 2011 року перестав продавати банкам долари для подальшого перепродажу населенню.

Такими методами влада країни сподівалася врегулювати ситуацію з нестачею доларів і євро, але результатом стала ще більша валютна паніка.

Через відсутність готівкового долара у Білорусі виник неабиякий попит і, як наслідок, дефіцит сертифікованих діамантів і золотих зливків вагою від 100 грамів до кілограма.

Загалом у березні населення купило в Нацбанку 470 кілограмів золота проти 209 кілограмів, куплених за два попередні місяці, і 184 діаманти, порівняно з 263 діамантами, купленими в січні-лютому.

tsn.ua