Ужгород: Замість “перешкоджання акції”, мер Віктор Погорєлов запросив її активістів на чай з цукерками

В закарпатському Інтернет-просторі був піднятий галас навколо того, що міська влада нібито “протидіє” свободі слова. Річ у тім, що мерія не санкціонувала акцію громадської організації на Поштовій площі (акція має назву «Прорвемося до інформації», її планували провести 10 травня з метою популяризації нового Закону України «Про доступ до публічної інформації») – мотивуючи тим, що сесія міськради вже давно визначила виняткові місця для таких акцій, і площа до них, звісно ж, не входить. До речі, відповіді з відмовою дозволити масові акції на Поштовій і Театральній площах Ужгорода під час свят міська влада надіслала ще кільком ініціаторам зібрань, так само пропонуючи альтернативні місця – до таких належить, зокрема, і площа перед драмтеатром.

У відповідь активісти звинуватили міську владу у “закритості”, адже, мовляв, міська влада “перешкоджатиме акції”. Міський голова Віктор Погорєлов, після того як акція, залучивши кільканадцять ужгородців, відбулася… просто запросив ініціаторів на чай із цукерками, – повідомила газеті «НЕДІЛЯ» його прес-секретар Алла Хаятова.

“Зрозуміло, мені було дещо смішно чути про те, що активісти говорять про “протидію”. Та нічого – це юнацький максималізм, молоді-гарячі… Я радий, що в нашому місті є така активна й небайдужа молодь, адже саме їй – творити майбутнє Ужгорода. І мені цікаво з ними поспілкуватися”. Віктор Володимирович відповів на запитання активістів – спершу вони стосувалися тем запитів, які учасники акції спрямовують до міської ради.

Так, зокрема, мер розповів про формування тарифів на комунальні послуги. Далі говорили про життя Ужгорода – молодь цікавилася благоустроєм Ужгорода, ситуацією з басейном “Спартак”, архітектурним обличчям міста тощо. Під час зустрічі, яка тривала майже годину, Віктор Погорєлов розповів і про фінансову ситуацію в місті, про певні аспекти щоденного життя влади, принцип прийняття рішень. Відтак – запросив юнь прийти і провести хоча б день з міською владою. Громадські активісти сказали, що, певно, скористаються цією пропозицією.

Чи продемонстрував свою відкритість міський голова – це, вочевидь, вирішувати учасникам ініціативної групи, котрим, свою чергу, Віктор Погорєлов дав всі відповіді на питання, які цікавили молодь. Наприкінці зустрічі міський голова порадив в майбутньому проводити акції все ж у місцях, визначених для цього міською радою, і пояснив чому.

Що ж до власне акції, то, зокрема, активістами озвучувалася й вимога ознайомитися із бюджетом міста, і відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю повідомляє, що вже кілька місяців він доступний на офіційному сайті міської ради.

nedilya.at.ua