Закарпаття: На Мукачівщині бракує токарів, столярів, мулярів, штукатурів, кухарів

Сьогодні школярі прагнуть бути економістами, менеджерами, юристами, фінансистами. Проте значна кількість підприємств сьогодні відчуває потребу у кваліфікованих працівниках, насамперед, робітничих професій – токарях, верстатниках деревообробних верстатів, штукатурів, слюсарях-інструментальниках, ремонтниках-фрезерувальниках, електрогазозварниках, кухарях, пекарях, швачках тощо. З метою врегулювання дисбалансу між ринком праці та ринком освітніх послуг  проводиться системна профорієнтаційна робота з учнями загальноосвітніх шкіл.
Все ближче надходить час, коли кожен старшокласник замислюється про своє майбутнє, професійні плани. Ким бути? Це питання хвилює учнівську молодь. Професій багато, а вибір один. Шлях у самостійне життя повинен, безумовно, бути правильним і думати про це старшокласникам потрібно вже тепер. Правильний вибір професії сьогодні – запорука матеріального та морального благополуччя завтра. І допомога державної служби зайнятості щодо правильного вибору професії для школярів в такому віці є доцільною.   

Кажуть, що людина у житті народжується двічі: перший раз — коли з’являється на землі як жива істота, а другий раз — коли утверджується як особистість, коли вибирає справу свого життя, свою професію. Цей важливий крок повинен бути добре виваженим, цілком усвідомленим, інакше чекає розчарування, даремно витрачені роки та батьківські кошти.

Саме тому з  метою інформування випускників про професії і шляхи їх набуття, про права молоді при вступі у навчальні заклади та реальні потреби ринку праці, Мукачівський районний центру зайнятості 4 травня 2011 року провів Ярмарок професій  для випускників шкіл  району під гаслом: «Ким бути? Куди піти вчитися?!»

У фойє райдержадміністрації, де проводився захід, випускники ознайомлювались з підготовленими для них стендами, описами професій, паспортами підприємств, різноманітним інформаційним матеріалом служби зайнятості. Професійно-технічні навчальні заклади представили свої стенди й наочності для більш наглядної агітації випускників до вступу в їхні навчальні заклади.

У Ярмарку взяли участь 150 випускників 32 загальноосвітніх шкіл Мукачівського району, 32 класні керівники, 4 роботодавці, 6 представників навчальних закладів, 5 представників відділу освіти та 3 соціальних партнерів.

Перед запрошеними виступив директор центру зайнятості Іван Попович, який наголосив, що подібні заходи для випускників вже стали традиційними в роботі центру зайнятості. Це свідчить про те, що державна служба зайнятості турбується про молодих громадян, про їх майбутнє, усвідомлюючи, що кожний юнак чи дівчина рано чи пізно опиняється перед вибором, де вчитися далі або де ж працевлаштуватися? Ярмарок професій спрямований на популяризацію робітничих професій, яких потребує сучасний ринок праці, а також  спрямований на ознайомлення випускників ЗОШ Мукачівського району із  професійними ліцеями, вищим професійним училищем та коледжами міста Мукачева та провідними підприємствами Мукачівщини.

Начальник відділу взаємодії з роботодавцями районного центру зайнятості Світлана Кополовець інформувала присутніх про ситуацію, що склалася на ринку праці Мукачівського району, професійно-кваліфікаційний склад працівників, які є затребуваними на даний період та перспективи розвитку економіки району. Також розповіла про послуги, якими можуть скористатися випускники у Мукачівському районному центрі зайнятості. 

Останнім часом втрачено престиж робітничих професій, їх відсунуто на другий план. Але без кваліфікованого робітника немає майбутнього країни, адже це — основа економіки. Такі потрібні нині професії, як токар, столяр, муляр, штукатур, слюсар-ремонтник, кухар, пекар та інші, потребують сумлінності та надзвичайно затребувані на ринку праці. Але, на жаль, саме ці професії стають не популярні серед сучасної молодого покоління. Сьогодні школярі прагнуть бути економістами, менеджерами, юристами, фінансистами.

Проте значна кількість підприємств сьогодні відчуває потребу у кваліфікованих працівниках, насамперед, робітничих професій – токарях, верстатниках деревообробних верстатів, штукатурів, слюсарях-інструментальниках, ремонтниках-фрезерувальниках, електрогазозварниках, кухарях, пекарях, швачках тощо. З метою врегулювання дисбалансу між ринком праці та ринком освітніх послуг  проводиться системна профорієнтаційна робота з учнями загальноосвітніх шкіл.

Про професії та навчальні заклади, де їх можна здобути, розповіли гості — представники ДНЗ Мукачівського професійного ліцею, Мукачівського професійного ліцею сфери послуг, Мукачівського вищого професійного училища №3, Державного ПТНЗ «Мукачівський професійний аграрний ліцей ім.М.Данканича», Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжу, Мукачівського аграрного коледжу як відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування. Керівники навчальних закладів інформували присутніх про умови вступу та терміни навчання, зацікавили юнаків та дівчат інформацією про навчальну базу, факультативи, гуртки, секції та можливість продовження навчання у  навчальних закладах вищої акредитації.

Виступи керівників навчальних закладів та роботодавців  пересікалися та інтригували можливістю навчання та реального працевлаштування за здобутими професіями. Зокрема, презентували свої підприємства та поділилися  перспективами на майбутнє представники таких підприємств, як: СП ВІАД-СЕЙСЛ-Мукачево, ДП «ТУП Україна», КП Чинадіївська  хлібопекарня, Великолучківське СТ .             

Перед випускниками нелегке завдання: зробити крок, який вирішить їхню життєву долю. Тому хочеться побажати їм обрати професію до душі і стати справжніми професіоналами своєї справи, взявши за орієнтир слушні поради служби зайнятості та роботодавців.