Закарпаття: У селі Бронька на Іршавщині відроджують споконвічні традиції проводів вівчарів на полонину

Між селами Бронька і Суха в урочищі Крушник за древньою закарпатською традицією відбулося свято «Проводів вівчарів на полону». Відроджено воно минулого року – з обранням Броньківським сільським головою Ю.Ю.Кузана.Крім місцевого активу, жителів довколишніх сіл, депутатів районної ради   на день святого Юрія до верховинців приїхав на свято голова райдержадміністрації В.І.Феєр.

Віктор Іванович вручив вівчарям В.В.Пальку,Д.І.Білею та І.І.Кузану грошові винагороди та привітав їх і жителів наших верховинських сіл із поновленням традицій та поступовим відновленням вівчарства, як галузі , що споконвіку годувала горян, повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net в Іршавській РДА.

Свято прикрасили не тільки концертні номери, виконані аматорами сцени із Приборжавського, Лисичова, Довгого, але й показове запалення вівчарської ватри.Цю  почесну місію довірили голові державної адміністрації В.І.Феєру та кращому вівчареві в окрузі Д.І.Білею. Доїння овець і приготування бринзи – професіоналам – верховинським вівчарям.

Найбільше свято сподобалося відпочиваючим із санаторія Боржава, які подібні дійства для них в диковинку. Значить «Проводи на полонину» в Броньці можуть стати привабливими для туристів і стати для місцевих жителів не тільки святом, але й джерелом для заробітку в майбутньому.

zakarpatpost.net