Закарпаття: З початку року близько 100 «шукачів кращої долі» знайшли притулок в пункті тимчасового тримання

У 2010 році прикордонниками Чопського прикордонного загону виявлено 840 незаконних мігрантів, за неповних п’ять місяців 2011року близько 100 «шукачів кращої долі» знайшли притулок в пункті тимчасового тримання.

Окрім боротьби з незаконними мігрантами, прикордонникам доводиться  виявляти та притягувати до відповідальності протиправні елементи, які пов’язані з переправою незаконних мігрантів через державний рубіж у межах українсько-угорського, словацького та польського кордону. Тільки протягом цього року органом дізнання Чопського прикордонного загону порушено 5 кримінальних справ за ст. 332 КК України, відносно 13 мешканців Закарпаття, за організацію та незаконне переправлення осіб через державний кордон з України до країн Євросоюзу.

Проводячи аналіз щодо протидії незаконній міграції та враховуючи покращення погодних умов, слід акцентувати увагу на можливе збільшення потоку незаконних мігрантів на теренах Закарпатської області. Адже, як правило потенційні мігранти мають намір осісти в прикордонних районах, а в подальшому незаконно перетнути державний кордон. У рамках протидії незаконної міграції та злочинним угрупованням з 27 квітня 2011 року в межах контрольованих прикордонних районів Закарпаття, прикордонниками Чопського загону у взаємодії з органами МВС та СБУ в Закарпатській області, а також співробітниками податкової міліції, митниці та лінійних відділів УМВСУ на Львівській залізниці проводяться оперативно-профілактичні заходи «Профілактика-2011».

Так, в межах цієї операції буде проведено ряд заходів – перевірка дотримання вимог правил перебування іноземців на території України та дотримання вимог міграційного законодавства, здійснюватимуться спільні рейди дільничних інспекторів відділів прикордонної служби та міліції, проведення профілактичної роботи з місцевим населенням, посилення оглядової роботи у пунктах пропуску, виставлення додаткових постів на залізничних та автобусних станціях, запровадження рухомих нарядів у вагонах потягів, що слідують на Закарпаття.

Також на основних автомобільних шляхах будуть виставлені окремі наряди разом з представниками ДАІ для перевірки транспорту щодо можливості перевезення нелегальних мігрантів.

Поряд з тим проведення оперативно-профілактичних заходів «Профілактика», вже дають позитивні результати, як приклад: 11 травня у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Ужгород», під час проходження прикордонного контролю, прикордонним нарядом був виявлений автомобіль «Шкода Октавія», що знаходився в розшуку на території України, за кермом якого знаходився – не власник, повідомив  начальник zakarpatpost.net прес-служби Чопського прикордонного загону старший лейтенант Сергій БРОВКО.

zakarpatpost.net