В Ужгороді крадуть кольоровий метал з трансформаторних підстанцій

Без удачі тяжко у будь-якій роботі, тим паче – в міліцейській. Тільки-от для правоохоронців успіх – це далеко не сліпий подарунок долі. Як правило, щастить тим оперативникам чи слідчим, які вміють терпеливо по крупицях зібрати необхідну інформацію, виокремити головне від другорядного й зробити з цього всього правильні висновки. Тому, коли хтось каже, що розкрити злочин міліції допоміг випадковий збіг обставин, це не зовсім так. Зазвичай, випадковість є наслідком чітких закономірних дій, копіткої роботи з документування правопорушення та зібрання необхідних доказів. Саме так було і в недавній ужгородській кримінальній історії.

ДЕСЯТЬ ЗАЯВ ПРО КРАДІЖКИ З ТРАНСФОРМАТОРІВ

Крадіжками металу в Україні нині нікого не здивуєш, і Закарпаття тут – не виняток. Ласі до наживи злодюги тягнуть все, що лиш можна здати заготівельникам брухту: від поржавілих залізяк та чужих баняків до хрестів й загородок на могилах і кольорового дроту з ліній телефонних та електропередач. От і в Ужгородське міське управління міліції надійшло з десяток заяв від керівництва електромережі краю про крадіжки їхнього майна. Зловмисники під покровом ночі цупили мідь із рубильників світла на трансформаторних підстанціях, розташованих на різних вулицях обласного центру.

Злодійський «почерк»  вказував на те, що “працює” явно обізнана з тонкощами електросправи людина і яка має відповідний інструмент. Адже, погодьмося, що не будь-хто відважиться лізти з голими руками чи плоскогубцями в трансформаторну будку, наражаючись на небезпеку згоріти заживо від напруги в кілька тисяч вольт…

І все ж, як не шукали міліціонери загадкових “потрошителів” трансформаторів, однак вийти на їх слід по гарячих слідах не вдалося. Допоміг випадок.

ВНОЧІ “БОМБАНУЛИ” МАГАЗИН

На початку цього року на вул.Другетів в Ужгороді обікрали крамницю АВС. Під покровом ночі невідомі зловмисники проникнули усередину і забрали з каси гроші та деякий товар. А ще прихопили мобільний телефон і наручний годинник, що належали продавцеві крамниці. Самі ці речі – не з дорогих (годинник, для прикладу, коштує не більше двадцяти гривень), але вони стали тими необхідними «нитками Аріадни» , які допомогли розкрутити весь хитромудрий злочинний клубок.

Розслідувати справу про крадіжку з магазину керівництво доручило старшому оперуповноваженому міського карного розшуку капітану міліції Сергію Савченку та його колезі-капітану Григорію Молчанову. Невдовзі, саме завдяки згаданим речам, міліціонери вийшли на реального підозрюваного.

25-річний ужгородець Степан раніше в поле зору стражів порядку не потрапляв. Не був судимий, на міліцейському обліку не стояв. Сім’ї не має, проживає удвох з мамою. Проте зібрані докази вперто свідчили не на його користь. Підозри оперативників ще більше посилилися, коли хлопець раптом кудись зник з дому. Численні візити міліціонерів нічого не дали, мати стверджувала, буцімто не знає, де син. Довелося розшуковикам робити цілодобову засідку біля помешкання. Врешті-решт через кілька тижнів підозрюваного затримали на вулиці біля будинку за місцем проживання. Як з’ясується пізніше, мати чудово знала, де переховується її синок, але вперто мовчала…

ЗЛОВМИСНИКА “ЗДАЛИ” КРАДЕНІ РЕЧІ

Коли Степана “взяли” на вулиці Ужгорода, він ніс якийсь пакет. Довелося проїхати в міське управління міліції. Там хлопець виклав на стіл усе, що мав при собі. Яким же було здивування стражів порядку, коли його наручний годинник і мобільний телефон виявилися саме тими, які хтось викрав із згаданого АВС! Затриманий спершу відпирався, однак зізнався, що магазин на Другетів – його рук справа. Виправдовувався, мовляв, лихий поплутав…

Але на цьому все не завершилося. Досвідчений оперативний працівник Савченко звернув увагу на ще одну річ у сумці Степана. Правоохоронець довго пригадував, де він її бачив. А за якийсь час згадав – це був дорогий динамометричний ключ, який використовується під час ремонту автомобілів. Саме такий і зник внаслідок крадіжки з гаража, про яку заявив інший ужгородець. Річ ця – специфічна, кожен власник машини її не має. Коли потерпілому жителю обласного центру показали ключ для опізнання, він впевнено заявив: це його річ.  Діватися було нікуди, і затриманий Степан зізнався у скоєнні крадіжки ще й з гаража на Електрозаводській. А заодно і в ще п’яти аналогічних крадіжках із гаражів на тій же вулиці! До слова, в момент затримання злодій саме прямував на зустріч з покупцем, якому збирався продати цей злощасний ключ…

Попутно затриманий розповів і про те, що украв кабель з кольоровими дротами з території одного з ужгородських заводів. Тому оперативники навідалися із санкціонованим обшуком в його оселю. Тут міліціонери знайшли специфічні ключі, а також… копію карти, на якій було вказано розташування усіх трансформаторних підстанцій на території Ужгорода! Що це таке й навіщо? – виникло закономірне запитання.

ЕЛЕКТРИК ПЕРЕКВАЛІФІКУВАВСЯ В ЗЛОДІЇ

З’ясувалося: Степан… три роки відпрацював електромонтером, їздив з бригадою електриків за викликами, тож чудово знає все “електричне” господарство міста! Крав мідь із трансформаторних будок дуже просто. Приходив вночі до зазначеного в його карті об’єкту, відмикав дублікатом ключа двері й заходив досередини. Пересвідчившись, що немає струму, знімав масивний рубильник і “потрошив” із нього мідні деталі. Далі клав усе на місце, зачиняв – і жодних тобі слідів проникнення сторонньої особи…

За першу свою нічну вилазку злодійкуватий електрик зняв 8 кг міді, яку здав перекупникам за 300 гривень. “Бізнес” цей молодику явно сподобався. Тому невдовзі він навідався ще до  дев’яти трансформаторних підстанцій Ужгорода. Не знати, скільки б це тривало, якби не “засвітився” молодик на злощасних телефоні й годиннику, поцуплених з магазину, а також на украденому з гаража специфічному ключі. Тепер йому доведеться відповідати за скоєння аж 17-ти крадіжок. Порушену стосовно затриманого кримінальну справу розслідує слідчий В’ячеслав Сотник, повідомляє підполковник міліції Катерина Кийович з Ужгородського МУ УМВС.

Правоохоронці не виключають, що під час розслідування цієї справи можуть «випливти» й інші епізоди злочинної діяльності злодійкуватого екс-електрика.

Володимир ПАВЛЮХ,  ВЗГ УМВС України в Закарпатській області