Закарпаття: Біля Хуста збудують меморіальний комплекс “Красне поле”

Підготовка до відзначення ювілею Карпатської України стала одним з питань  порядку денного засідання координаційної ради при голові облради, що  відбулась перед вихідними в Хустському районі. Його розгляд ініціював ректор УжНУ, депутат облради Микола Вегеш.

На думку голови обласної ради Івана Балоги підготовку до річниці  проголошення Карпатської України слід проводити в тому числі й на загальнодержавному рівні. «Ми маємо на всеукраїнському рівні  популяризувати нашу славну сторінку в історії національно-визвольних змагань. Ми повинні ініціювати створення робочої групи, яка має розробити чіткий план заходів до відзначення 75-тої річниці проголошення Карпатської України. Насамперед необхідно розбудовувати меморіальний комплекс на Красному Полі. Але цим обмежуватися не будемо. Проведемо й ряд інших заходів. Тож для відзначення ювілею необхідно визначити, які роботи проводитимуться за рахунок державного фінансування, а на які – кошти виділить область».

Співавтор проекту розбудови меморіального комплексу «Красне Поле», заслужений художник України Степан Шолтес поділився планами щодо майбутнього меморіального парку на Красному Полі. Нагадаємо, що у 2009-ому році його було оновлено і парк став філіалом обласного краєзнавчого музею. Нині ж Степан Щолтес пропонує звести тут експозиційні зали, облаштувати автостоянку та під’їзд до парку, повідомили газеті “НЕДІЛЯ” в прес-центрі обласної ради.

Координаційна рада рекомендувала голові обласної ради винести на розгляд обласної ради Звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо відзначення на державному рівні у 2014 році 75-річчя Карпатської України. Також рекомендовано звернутися до відповідних управлінь культури та капбудівництва ОДА щодо коригування проектно-кошторисної документації проекту розбудови меморіального комплексу «Красне поле».  До головного управління фінансів ОДА планують звернутися з пропозицією  стосовно фінансування цих робіт.

nedilya.at.ua