Закарпаття: Надзвичайного і Повноважного посла України в Словацькій Республіці Олега Гаваші нагородили відзнакою «За розвиток регіону»

14 травня,на пункті пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецке» проходив День добросусідства. Розпочалося дійство на українсько-словацькому кордоні із зустрічі офіційних делегацій.  Українську сторону представляли Надзвичайний і Повноважний посол України в Словацькій Республіці Олег Гаваші, голова обласної ради Іван Балога, голова облдержадміністрації Олександр Ледида, його заступник Володимир Гоблик, депутати облради. Словацьку – віце-прем’єр міністр уряду Ян Фігель, Надзвичайний і Повноважний посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжік, голови Кошіцького та Пряшівського самоврядних країв Зденко Требуля та Петер Худік.

Вітаючи учасників заходу Ян Фігель відзначив, що нинішня зустріч ювілейна – десята. «Україна наближається до Європи. За останні роки у ваш край інвестовано значні кошти. За десять років наша співпраця стала інтенсивнішою, і завдяки їй розвиваються наші міста та села. Цього року сподіваюся, будуть завершені переговори між ЄС та вашою країною щодо зони вільної торгівлі. І це стане додатковим чинником євроінтеграції України», – вважає віце-прем’єр уряду Словаччини.

Олександр Ледида в свою чергу відзначив, що обопільні зустрічі стають результативнішими, адже досить потужно використовуються можливості економічного і культурного співробітництва.

Високо оцінили співпрацю у різних сферах між прикордонними областями країн-сусідок і голови Кошіцького та Пряшівського самоврядних країв Зденко Требуля та Петер Худік.

«Наші угоди наповнюються реальним змістом. Так, завдяки програмі ENPI Угорщина-Румунія-Словаччини-Україна на 2007-2013-ті роки реалізується понад півсотні спільних проектів. Вони в першу чергу сприяють потужному розвитку транскордонного співробітництва», – констатував Зденко Требуля.

Олег Гаваші відзначив поступ в розвитку українсько-словацьких відносинах. «Відбулися зустрічі на рівні Президентів наших країн в Києві. Цього року Словаччину відвідав Прем’єр-міністр України Микола Азаров. На стадії підготовки знаходяться чимало двосторонніх угод та договорів. В тому числі йдеться про оновлення угоди про місцевий прикордонний рух. З такими кроками ширшають обрії нашого добросусідства», – вважає пан посол.

Опісля сторони підписали спільний виконавчий протокол між Кошіцьким самоврядним краєм та Закарпаттям. Аналогічний документ був підписаний і з Пряшівським самоврядним краєм, повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net  в прес-службі обласної ради.

Спільними нагородами обласної ради та облдержадміністрації «За розвиток регіону» було нагороджено Надзвичайного і Повноважного посла України в Словацькій Республіці Олега Гаваші, віце-прем’єр міністра уряду Словаччини Яна Фігеля, голів Кошіцького та Пряшівського самоврядних країв Зденка Требулю та Петера Худіка, Почесного консула України в Словацькій Республіці Станіслава Обіцького. Нагороди вручали Іван Балога та Олександр Ледида. Привітали також Генконсула Словацької Республіки в Ужгороді Маріана Сладечека, який цього дня святкує день народження.

На завершення зустрічі відбувся концерт, традиційні гуляння.

фото: газета “НЕДІЛЯ”

zakarpatpost.net