Закарпаття: У Тячеві вирувало справжнє свято культурних цінностей Угорщини, Румунії, Словакії та Сербії

Вкотре, за доброю традицією, у Тячеві вирувало справжнє свято культурних цінностей. Місто гостинно скликало друзів із багатьох населених пунктів закордону: Угорщини, Румунії, Словакії, Сербії. Творчий захід, присвячений 12-ій річниці святкувань Дня матері, 10-му весняному міжнародному Притисянському фестивалю та другій зустрічі хорових колективів Карпатської Долини, проходив у районному Будинку культури.     Яскраві міжнародно-національні святкування вже кілька років поспіль у Тячеві організовує керівництво культурного товариства «Золота осінь» (голова Т.Л.Козмо). Багатьох закордонних гостей – учасників хорових колективів, учасників фестивалю та господарів святкувань об’єднують дружні відносини, які офіційно затверджені приналежністю до Міжнародної Спілки хорових колективів ім. Яноша Шепреді, котра згуртовує культурних діячів п’яти країн Карпатської Долини.

А сам голова Тячівського культурного Товариства «Золота осінь» Т.Л. Козмо є офіційним представником Міжнародної Спілки хорових колективів в Україні та керівником  Закарпатського регіону.     Почесними гостями культурного заходу стали: Іштван Тот, генеральний консул Берегівського консульства Угорщини; І.І.Ковач, Тячівський міський голова; заступник міського голови Т.С.Мийсарош; П.О.Амбруш, голова  Спілки угорців України в районі; Ласлов Карло, священослужитель реформатської громади  м.Тячів; Єлізавета Баняс, голова пенсійного клубу «Квітка Тиси» м.Тячів. Участь у культурно-просвітницькому заході взяли керівники та учасники культурних товариств, хорових колективів, культурні діячі та жителі Тячева.

Фестиваль розпочався вітальними піснями, які тематично були присвячені жінкам-матерям, що заслуговують на подяку та шану від рідних. Музичні вітання виконали учасники хору Тячівського культурного Товариства «Золота осінь».  Урочисту частину заходу розпочав Т.Л.Козмо, голова культурного Товариства, який  привітав керівників та учасників хорових колективів, котрі цьогоріч взяли участь у святкуваннях, розповів про започаткування та добру традицію відзначення фестивалю та представив гостей свята.     У почесті національних традицій, фестиваль розпочався звучанням державних  Гімнів України та Угорщини.

З нагоди проведення у Тячеві пісенного фестивалю до присутніх звернувся Тячівський міський голова І.І. Ковач, який висловив слова глибокої вдячності гостям, учасникам та запрошеним на святкування. Особливу подяку міський голова адресував учасникам фестивалю, котрі, долаючи чималу відстань приїхали до Тячева, щоб через Пісню і Музику розділити урочисті моменти торжества разом з тячівцями і прикрасити своїм виступом творчий захід. «Від імені громади міста бажаю всім присутнім міцного здоров’я, добра, масу задоволення та гарного настрою від хорошої зустрічі, а гостям фестивалю – можливості та бажання й надалі приїздити до нашого міста.

У свою чергу ми робитимемо все, щоб зустрічі з вами були такими теплими, щирими і добрими», – сказав міський голова.  А також адресував теплі побажання організаторам свята і всім хто причетний до його проведення.   Від міської ради за активну участь у культурно-мистецькому житті міста Тячів отримали подяки: Дьонді Кріштофорі, керівник танцювального колективу «Нересен»; Марія Головачко, активний член культурного Товариства «Золота осінь»; Єва Козмо, ветеран культурного Товариства «Золота осінь»; Еріка Муравська, музичний керівник хорового колективу культурного Товариства «Золота осінь»; Тібор Козмо, голова культурного Товариства «Золота осінь».

До вітальних слів долучилися шановані гості – Іштван Тот, Павло Амбруш, Ласлов Карло.   У концертній програмі взяли участь учасники національного хору культурного Товариства ім. Жігмунда Муріц з с. Дорослово (Сербія), хоровий колектив «Бузовіраг» з с.Довге Поле (Румунія), цітерні ансамблі ім.Фоботов (Словакія) та «Tucsok» з м.Пербал (Угорщина). Прикрасили святкування виступи представників Будапештської школи хорів ім.Золтана Кодай та учасників Пенсійного клубу «Золота осінь» м.Боктоловрантга-зо (Угорщина). Веселили співом публіку народний хор  «ХАЛОМ» з с. Бодругхалом (Угорщина), Пенсійний клуб із Великої Бийгані.

Українські народні пісні представили  ансамбль «Тисяночка», тріо Будинку культури. Мистецтво танцю демонстрували учні Тячівської ЗОШ І–ІІІст. ім. Ш.Голлоші. А вихованці Буштинського дитсадка ім.Святої Єлізавети веселили присутніх цікавою програмою з віршів та грайливих танцювальних композицій.Щедрими пісенними вітаннями радували публіку учасники хорового колективу культурного Товариства «Золота осінь» м.Тячів. Шановані гості святкувань висловлювали щирі побажання організаторам заходу, а також відмічали вагомість фестивальної події, яка збагачує культуру народностей і підносить  культурні цінності на високий рівень.

Під час проведення цьогорічних святкувань,  культурне багатство п’яти країн знову зосередилось у Тячеві,  а це подія і визначна, і унікальна. Фестиваль, який  ознаменувався трьома визначними датами, впевнено продовжує відкривати нові багатонаціональні культурні широти, а тому є знаковим для тячівської громади. Тячівське культурне Товариство «Золота осінь» проводить творчу діяльність,виступаючи продовжувачем культурної справи в ім’я збереження і прославлення народних звичаїв.

Традиції угорського народу – неоціненний скарб Тячівського культурного Товариства «Золота осінь». Їх повсякчасне збереження і продовження проявляється під час культурних заходів та дружніх взаємозв’язків з багатьма культурними товариствами, хоровими колективами.У ході тісної співпраці та приятельських відносини з іншими хоровими колективами, культурне Товариство «Золота осінь» приділяє особливу увагу історичним та національно-культурним звичаям.

За сприяння Товариства у нашому місті часто проводяться культурні заходи, у свою чергу учасники хорового колективу є почесними гостями фестивалів та культурних заходів у  різних країнах. Тому бажаємо керівникам та учасникам культурного Товариства «Золота осінь» й надалі натхненно творити свою справу, успішно розвивати культурні традиції та підкорювати нові творчі горизонти.

Людмила Кричфалушій

tyachiv.in.ua