Закарпаття: Зразковий дитячий колектив «Співаночка» з Мукачева підкорив серця австрійців

Минулого тижня на запрошення організації «Praemonstratenser Chorherrenstift Geras» м. Герас (Австрія), зразковий хор «Співаночка» Мукачівської дитячої школи мистецтв №1 ім. С.Мартона побував з концертними програмами в містах нижньої Австрії: Герас, Горн, Алтенбург, Руренбах та в столиці цієї країни – Відні. Своїм професійним виконанням творів хор заполонив серця багатьох присутніх в концертних залах.

Адже в їхньому репертуарі звучали всесвітньо відомі твори духовного напрямку такі як «Хваліте Господа з небес» Д. Бортнянського, «Ave Maria» I.Reimann, «Gloria» A.Vivaldi, «Alleluja» E.Harris, «Lacrimosa» В.А. Моцарта, «Let my people go» Bernard Dowagtere, «Oh, Happy Day» Стефана Фізера, сл. Ф.Додрідга так і народного «Ой, на Івана Купала» в обробці С.Крижанівського, «Циганська рапсодія» муз. О. Хромушина, «Закарпатські картинки» музика М.Керецмана, слова Ю.Чорі «Карпатська привітальна» музика І.Поповича.

Виконанням творів український та закарпатських композиторів хор зумів передати настрій та колорит українського народу і, зокрема, закарпатського краю.

Хор «Співаночка» мав змогу познайомитись та виконувати свою концертну програму разом з чоловічим вокальним ансамблем «Gruenbergsingers» в церкві St. Marein, також з міським хором м. Герас разом виконали два твори «Die Nacht» Ф.Шуберта та «Щедрик» М.Леонтовича у чудовому Мармуровому залі. Це сумісне виконання переконало всіх присутніх, що музика, а саме спів, об’єднує людей різних культур та національностей. Крім хорового співу школа мистецтв представила на концертах і майстерність гри на фортепіано учениць Ксенії Гусєвої та Ірини Френіс. Також з великим успіхом викладачі школи у складі Ліани Теличко (скрипка), Олександри Михайлець (скрипка) та Віолетти Уста(фортепіано) виконували «Менует» Й.С. Баха.

Ці дні були насичені також незабутніми екскурсіями по історичних замках, старовинних церквах, архітектурних пам’ятках періоду династії Гасбургів, місцях, де жили і творили віденські композитори – класики яких, до речі, за обов’язковою програмою вивчають учні мистецьких навчальних закладів всього світу, повідомила Інтернет-виданню zakarpatpost.net головний спеціаліст відділу культури Мукачівської міськради Ірина Петрус.

Учасники концертної поїздки, батьки і весь колектив Мукачівської ДШМ №1 ім. С. Мартона безмежно вдячні директору школи Гавришко Н.Г., керівнику зразкового хору учнів старших класів «Співаночка» Фенцик С.І., австрійським друзям і невтомним організаторам даного культурно – мистецького проекту Е.Боку, О.Андреасу, О.Бенедікту Фелзінгеру та всім іншим, які приклали багато зусиль, щоб наші діти змогли представити музичну культуру України і Закарпаття в країні В.Моцарта, Л.Бетховена, Й.Гайдна.

Наразі в Мукачеві чекають один з австрійських виконавських колективів з концертною програмою у нашому місті.

zakarpatpost.net