Україна має шанс на “Золоту пальмову гілку” у “короткому метрі”

Україна має усі шанси на “Золоту пальмову гілку”. Фільм Марини Вроди “Крос” цього року у конкурсі “короткого метра”. Це перший самостійний кінопроект режисерки. Нагадаємо, саме Марина була асистентом Сергія Лозниці в стрічці “Щастя моє”, минулорічного “каннського” конкурсанта. Про свою роботу, каже, понад усе бажає, щоб глядач її зрозумів, а вже потім думає про нагороди.“Актори всі непрофесійні, я намагалася спеціально знайти акторів не з освітою, це мали бути люди, з якими у мене має бути щось близьке. Просто прийшла в школу, і сказала – я знімаю кіно, хто хоче? І з 3-х класів зібрали клас для зйомок, не всі пішли”, – розповідає режисер Марина Врода (Україна).

За правилами конкурсу, усі фільми мають бути тривалістю від 10 до 15 хвилин. Окрім українки, за головний приз змагатимуться ще 8 “короткометражок” з різних куточків світу. Серед них і фільм – “Купальник 46” бельгійського режисера Ваннеса Дестопа. Драматична історія про 12-річну дівчинку, що страждає надмірною вагою, але зрештою знаходить своє щастя.

“Я не хотів розказувати історію про великі, загальносвітові проблеми. Це лише розповідь про просту дівчину. Це дуже велика історія, в якій можна розказати так багато. І в кінці фільму, маю надію, люди зрозуміють, що надія є”, – сказав режисер Ваннес Дестоп (Бельгія).

“Головою журі короткометражних фільмів цього року обрали “оскароносного” Мішеля Гондрі. Символічно, що саме тут – у Каннах – він презентував свій перший великий проект – “Людська природа”, – каже журналіст Юлія Даценко.

Гондрі, якого іноді позаочі називають “кіночарівником”, зняв 7 художніх фільмів, кілька короткометражок та понад 70 музичних кліпів. Свій вердикт він оприлюднить 22 травня, тим часом вже 20-го вручать нагороди програми Cinefondation. Нагадаємо, минулого року нагороду за кращий короткометражний фільм здобула стрічка Сержа Аведікяна – “Собачі історії”.

24tv.ua