Закарпаття: В Ужгороді відкриють пам’ятник марафонцю

Громадськість Ужгорода розпочала збір коштів на відновлення пам’ятника марафонцю, відкриття якого планують восени цього року під час спортивного фестивалю «Ужгородська десятка-2011» на території стадіону «Авангард». Бюджет бронзового пам’ятника складає 250 тисяч гривень, які збиратимуть разом мешканці Ужгорода.Метою організаторів є не лише відновити втрачений пам’ятник, подібних якому в Україні не має, але й відродити традицію щорічних марафонських забігів, які колись проводилися в Ужгороді з 1965-го до 1991-го, повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net у прес-службі ГО «АСКТ».

Скульптор Михайло Колодко, який на прес-конференції представив макет скульптури, запевнив, що пам’ятник відповідатиме ідеям сучасної людини, тому заплановано зобразити атлета у кросівках. «Це не копія бігуна. Фігура символічна, дещо гіперболізована: бігун зображатиметься у момент старту. Відчутне напруження м’язів під час ривка повинно надихати на перемогу. Це пропаганда не лише марафону, а і здорового способу життя», – зауважив митець. Цікаво, що попередній пам’ятник зображав спортсмена на фініші та передавав крайнє виснаження бігуна.

Колишній голова обласної федерації легкої атлетики, заслужений працівник фізичної культури і спорту України Ярослав Свида розповів, що раніше пам’ятник марафонцю стояв у скверику, навпроти головного входу до стадіону «Авангард», де тепер побудована церква. В 90-х пам‘ятник просто вкрали і знайти його так і не вдалося. На його постаменті карбувалися імена щорічних переможців забігів. Новий бронзовий марафонець повторить цю традицію.

Пан Ярослав зауважив, що в Україні немає школи марафонців і, як наслідок, дуже мало людей, які здатні пробігти дистанцію 42,125 км. Колишню родзинку міста варто відновити, вона приваблює туристів та, що найголовніше, привчає наших дітей до здорового способу життя.

Голова «Асоціації розвитку спорту, культури та туризму» Віктор Погань та оргкомітет «Ужгородської десятки» закликають усіх бажаючих допомогти зібрати кошти на благородну справу для наших майбутніх поколінь.

zakarpatpost.net