Угорська опозиція критикує свою владу за роздачу угорських паспортів закарпатцям

Представники опозиції в угорському парламенті критикують владу цієї країни за безвідповідальність у ситуації з отриманням громадянами України другого, угорського громадянства.

“Я думаю, що вони (представники влади – ІФ) не думають про відповідальність. Уряд дуже поспішає щось зробити, робить це, але ніколи не думає про наслідки, а саме про те, що станеться після того, як люди, які живуть в Україні, отримають ці паспорти “, – сказала українським журналістам представник угорської опозиції, член Партії зелених (LMP) Агнеш Остолікан (Ágnes Osztolykán).

Депутат прогнозує, що розвиток подій, яке відбувається зараз в Україні, буде спостерігатися і в інших країнах. “А тепер вони кажуть, причому офіційно, що це право іншої країни (як реагувати – ІФ) – це її внутрішня справа, це не наша справа. Дуже легко  дати можливість приїхати в країну, жити там. Але що трапиться з цими людьми далі, з їх життям, які будуть наслідки цього – вони про це не піклуються “, – підкреслила А. Остолікан.

Вона нагадала, що згідно з новою Конституцією Угорщини, дозволяється подвійне громадянство. “Щодо подвійного громадянства – це перший раз, коли Угорщина стала давати подвійне громадянство тим, хто проживає за межами країни”, – зазначила парламентарій.

Як відомо, нова Конституція в Угорщині була прийнята в квітні поточного року, вона передбачає можливість подвійного громадянства. А ще раніше, влітку 2010 року, новий парламент Угорщини прийняв закон, що спрощує процедуру отримання громадянства етнічними угорцями, які живуть в сусідніх країнах. Найбільше таких у Словаччині, Румунії та українському Закарпатті.

За даними українських ЗМІ, після узаконення подвійного громадянства багато українців із Закарпаття скористалися цією можливість і отримали другий паспорт, в результаті чого їх почали викликати для бесіди в місцеве управління СБУ.

У зв’язку з цим голова Товариства угорської культури Закарпаття (ОВКЗ) Міклош Ковач (Miklós Kovács) направив президенту України відкритого листа, в якому звинуватив управління СБУ в Закарпатській області в репресіях щодо закарпатських угорців.

В СБУ відзначили, дійсно опитали кілька громадян України, які отримали документи про повернення угорського громадянства, і ці дії здійснювалися виключно з метою виявлення та документування можливих фактів порушення вимог законодавства Україні. Як відомо, законодавство України не дозволяє подвійне громадянство.

МЗС Угорщини офіційно цю ситуацію поки не коментує.

Джерело: zakarpattya.net.ua