Віктор Погорєлов: Ужгород позбудеться громіздкої системи центрального теплопостачання

Президент України під час робочої поїздки до Ужгорода зазначив: «Я схвально ставлюся до ініціативи Закарпаття щодо енергозберігаючих технологій. Це добра ідея, що дозволяє нам значно скоротити витрати на опалення… Цю ініціативу ми будемо поширювати на всю країну», – сказав Віктор Янукович на засіданні регіонального Комітету з економічних реформ при Закарпатській облдержадміністрації. Глава держави назвав місцевий досвід прикладом, коли “не чекали, що скажуть «зверху», а почали вирішувати економічні питання, проблеми житлово-комунального господарства з урахуванням місцевих можливостей”. Ужгород тим часом готується зустріти опалювальний сезон по-новому – схема оптимізації теплопостачання вже затверджена на сесії міськради.

Саме обласний центр Закарпаття – “в авангарді” прощання з централізованим теплопостачанням. Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов каже: “Ми позбуваємося громіздкої системи центрального теплозабезпечення, маємо нову схему оптимізації теплопостачання в місті. Ми робимо все, аби восени районні і квартальні котельні вже були відключені”.

Дві з найбільших котелень обласного центру вже виводять з експлуатації – рішення про це прийняли на засіданні виконкому цієї середи, 18 травня. Цього ж дня затвердили і черговий перелік осіб із найбільш соціально вразливих верств – їм автономне електричне опалення встановлюватиметься бюджетним коштом (до речі, близько сотні помешкань малозабезпечених самотніх ужгородців безоплатно забезпечили таким ще торік в грудні). Комісії з представників управлінь соціального захисту та міського господарства за останній час визначили близько п’ятиста таких осель, і робота триває. “До решти ужгородців – а всього в місті залишилося без опалення близько двох тисяч помешкань – ми звертаємося з проханням відшукати можливість встановлення автономного опалення самотужки. Централізованого теплопостачання квартир в місті восени не буде”, – наголошує Віктор Погорєлов.

Міський голова розповідає, що всього в Ужгороді є близько 60 районних та квартальних котелень, від них почергово від’єднуватимуть ті поодинокі помешкання, які ще підключені до “міського” тепла. “Ми ж не можемо збільшувати тарифи для тих квартир, що по одній-дві в будинку отримували тепло з великих котелень. Таке постачання тепла недоцільне і дуже витратне. Котельні змушені були працювати на 10-15% потужностей з великою собівартістю та втратами, обслуговуючи той невеликий залишок споживачів”, – говорить Віктор Погорєлов.

Ті ж котельні, які забезпечують теплом бюджетні установи, переводитимуть в інший режим. “Загалом, завершуючи цю фазу оптимізації, розраховуємо на відчутну економію. Остаточний перехід на автономне опалення дасть змогу заощадити за сезон близько 10 мільйонів кубометрів газу”, – цитує міського голову його прес-секретар Алла Хаятова для Інтернет-видання zakarpatpost.net