Серед осіб, які користуються держдачами є і закарпатці – Андрій Стрижак, Нестор Шуфрич, Василь Петьовка

У будинку відпочинку “Конча-Заспа” та комплексу відпочинку “Пуща-Водиця”, які належать Державному управлінню справами, живе близько сотні колишніх і нинішніх vip-чиновників. Дачі держчиновників знаходяться за високими парканами та пильно охороняються від сторонніх очей. За розповідями місцевих, там ростуть палаци в два-три поверхи з колонами, парадними входами, льохами і фонтанами.

Видання pravda.com.ua отримало повний список осіб, які можуть користуватися держдачами.Нагадаємо, в “Конча-Заспі” розташована президентська резиденція, з якої вже півтора роки не хоче з’їжджати Віктор Ющенко. По сусідству з ним – маєток Леоніда Кучми, трохи далі – Володимира Литвина, Адама Мартинюка і Леоніда Кравчука.Згідно зі списком, оприлюдненим нещодавно, в комплексі “Пуща-Водиця” живуть колишній генпрокурор Олександр Медведько, нинішній прокурор Віктор Пшонка, Іван Плющ, колишній глава МВС Микола Білоконь (який вже давно живе в Росії), колишній глава МНС Нестор Шуфрич, колишні судді Конституційного суду, колишній помічник депутата В.Діденко.

У 2010 році в елітних державних поселеннях відбулися зміни. Так, в “Пуща-Водиці” отримали житло генпрокурора Віктор Пшонка і глава Київської міської адміністрації Олександр Попов.

За документами, Пшонка потіснив з державної дачі Тимофія Мотренка, керівника Головного управління державної служби.

Попов же заїхав у житло, яке раніше надавалося Сергію Буряку, екс-голові податкової адміністрації.

У резиденції “Конча-Заспа”, згідно зі списком адміністрації президента, також зявилося декілька новосельців – порівняно зі старим переліком мешканців.

Так, отримала житло остання керівниця адміністрації президента при Ющенку Віра Ульянченко. Вона заїхала в будинок, який значився як “вільний”.

З’явився у списку мешканців “Конча-Заспи” і Арсеній Яценюк – раніше цей будинок значився за Верховною Радою. Щоправда, сам екс-спікер після публікації заявив, що ніколи не користувався цією нерухомістю, оскільки відмовився від державної дачі.

Голова Конституційного суду Анатолій Головін заїхав у будинок Романа Безсмертного.

Актор Богдан Ступка тепер значиться як мешканець будинку, що був записаний за Олександром Негодою, гендиректором Національного космічного агентства.

Депутат-регіонал Дмитро Притика отримав будинок померлого соціаліста Івана Сподаренка, у свою чергу, будинок Притики зайняв віце-прем’єр Віктор Тихонов.

Також у “Конча-Заспі” з’явилася нерухомість у брата Віктора Балоги депутата Василя Петьовки.

Житло міністра охорони здоров’я в уряді Тимошенко Василя Князевича зайняв міністр культури в уряді Азарова Михайло Кулиняк.

Суддю Конституційного суду Василя Бринцева поселили в будинок міністра екології Георгія Філіпчука, який найближчим часом постане перед судом.

Але найбільш знакові метаморфози сталися з будинком, який був наданий колишньому міністру економіки Богдану Данилишину. При новій владі він відійшов голові Вищого спеціалізованого суду з кримінальних та цивільних справ Леоніду Фесенку.

Якби Данилишин не отримав притулок у Чехії, то саме цей суд був би останньою інстанцією при розгляді порушеної проти нього кримінальної справи.

І якщо Данилишин ділив будинок у “Конча-Заспі” разом з тодішнім міністром промисловості Володимиром Новицьким, то судді його віддали весь повністю в одноосібне користування.

Серед нових мешканців елітного селища – голова Київської адміністрації Олександр Попов.

Місцеві стверджують, що віп-котеджі знаходяться глибині, там “справжні палаци… по периметру ходить охорона з собаками і зброєю”.

Елітне селище має вихід до озера, на березі якого обладнаний пляж з чистим піском, кабінками для перевдягання, лежаками. Щоправда, пляж відділений теж високим парканом, місцеві жителі не радять туди навіть по воді переходити – можна нарватися на охоронця з собакою, який розбиратися не буде.

На відміну від Конча-Заспи, тут немає великої кількості дорогих ресторанів. Будинків набагато менше, але вони не менш шикарні.

За розповідями місцевих, кому пощастило зазирнути за паркан, там ростуть палаци в два-три поверхи з колонами, парадними входами, льохами, фонтанами.

Є садівники, прислуга, але господарі вважають за краще набирати штат не з місцевих жителів. Навколо елітного селища є кілька великих ділянок, на яких вирубані сосни – ймовірно, хтось вже готується стати сусідом vip-персон.

Навіть для самих мешканців “Пущі-Водиці” це селище ділиться на дві частини. За так званими “першими воротами” починається “село” – тут розташовані дерев’яні будиночки держдач, що залишилися ще з радянських часів. За “другими воротами” знаходяться елітні котеджі, з лазнями, саунами, басейнами, альпійськими гірками.

У “селі” (будиночок № 33) живе голова КМДА Олександр Попов. Як він розповів “Сегодня”, йому належать дві кімнатки площею 40 кв. м у будиночку на дві сім’ї. Причому використовує він це приміщення як заміську дачу – сам він живе в квартирі на Дніпровській набережній.

Другу половину будинку Попова займає колишній суддя Конституційного суду Олександр Мироненко. Тут же в “селі” живе і екс-міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко, екс-глава Нацбанку Володимир Стельмах, колишній посол України в Росії, колишній заступник глави Адміністрації президента Олег Дьомін.

За “другими воротами” знаходяться дачі, які також були колись передані в користування держдіячам, але ті уклали з ДУСею інвестиційні договори – про те, що вони вкладають гроші в будівництво котеджів на місці виділених їм держдач.

Втім, інші мешканці менш обережні, а тому й вкладають гроші в будівництво. Вони, звичайно, не сподіваються, що при владі будуть вічно, але розраховують, що в разі чого зможуть закріпити своє володіння через суд (наприклад, вибивши собі оренду на півстоліття) або окремою постановою Кабміну.

Нагадаємо, за законом право на отримання держдачі мають вищі чиновники країни: міністри, генпрокурори, керівники центральних органів виконавчої влади; на дві кімнати на держдачі можуть розраховувати – заступники генпрокурора, перший заступник і заступники міністрів, на одну кімнату – директори департаментів, начальники управлінь секретаріату Кабміну.

tsn.ua