Закарпаття: Дозволи на малий прикордонний рух до Словаччини видаватимуть безкоштовно

Скористатися дозволами на малий прикордонний рух до Словаччини теоретично можуть 400 тисяч закарпатців. Передбачається, що видача дозволів буде зведена до 30-ти днів, вони будуть безкоштовними, а одночасний термін перебування громадян України на території Словаччини буде збільшений від 90 до 180 днів.Про це під час засідання українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва, яка вдев’яте проходила 8-9 червня у словацькому містечку Міхаловце, повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Словацькій Республіці Олег Гаваші.

Темою зустрічі у Словаччині були питання щодо спрощення оформлення віз для українців та розбудови пунктів пропуску.

Від української сторони головував міністр з питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога, від словацької – Держсекретар Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки Марош Жілінка, повідомили у прес-службі Закарпатської облдержадміністрації.

Урядовці обох країн погоджуються, що потрібно вдосконалювати положення угоди про малий прикордонний рух, адже скористатися дозволами на малий прикордонний рух до Словаччини теоретично можуть 400 тисяч закарпатців. Відтак практика свідчить, що на 1 серпня 2010-го Генконсульство Словацької Республіки в Ужгороді видало всього 1132 дозволи. Для порівняння, Угорщина видала за цей період більше 62-х тисяч дозволів.

На засіданні обговорили й питання видачі багаторазових віз терміном від 2 до 5 років та спрощення проходження кордону. Українська сторона вважає неприпустимими випадки, коли словацькі прикордонники вимагають в українських громадян додаткові документи. Для прикладу, офіційно непередбаченого оригіналу запрошення.

Ще одне важливе для Закарпаття питання – розбудова пунктів пропуску. Українські урядовці пропонують збільшити пропускну спроможність вантажного КПП «Ужгород – Вишнє Нємецьке» до 250 транспортних засобів за добу. Для цього навіть готові направляти у разі потреби мобільні сканери. Великі надії покладають і на можливість створення КПП «Забрідь – Уліч», який міг би з’єднати кордони України, Словаччини та Польщі.

«Для нас питання відкриття КПП «Забрідь – Уліч» пріоритетне. Як наша сторона, так і Пряшевський край готові побудувати інфраструктуру до переходу за власні кошти. За кошти Європейського Союзу будуватиметься  сам перехід. Для цього існують гранти і, впевнений, якщо ми висунемо таку пропозицію, Євросоюз сприятиме в отриманні гранту на будівництво  переходу», – зауважив голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида.

Натомість міністерство фінансів Словаччини пропонує подальшу розбудову пункту пропуску «Малий Березний – Убля», мотивуючи це відсутністю коштів на будівництво КПП «Забрідь – Уліч». Водночас словацькі урядовці обіцяють лояльність до пропозицій української сторони у всіх питаннях.

Уже за тиждень у Братіславі зустрінуться президенти України та Словаччини – Віктор Янукович та Іван Гашпарович. Глави держав підпишуть міжнародні угоди, які, за сподіваннями обох сторін, закладуть новий етап українсько-словацької співпраці.

zaxid.net