Закарпаття: Обласна міліція взялася “контролювати” якість м’яса на ринках

Кожен з нас прагне придбати на ринку чи в крамниці якісні продукти харчування. Чого гріха таїти, нерідко на Закарпатті деякі нечесні продавці намагаються збути нам прострочений або  виготовлений  із неякісної сировини товар. Виявляти такі факти  і не допускати  виникнення подібних випадків покликані  фахівці ветеринарної міліції. Спільно з працівниками установ ветеринарної медицини районів, міст вони  проводять велику  роботу,  спрямовану  на поліпшення профілактичних заходів, забезпечення виробництва доброякісних та безпечних продуктів харчування, сировини тваринного походження.

Так, за  п’ять  місяців поточного року в області проведено 437 тисяч  діагностичних досліджень, 508 тисяч профілактичних щеплень та обробок, понад 298 тисяч експертиз продуктів тваринного, а на ринках і рослинного походження. На перший погляд – це сухі цифри, які нібито ні про що не говорять. Але за ними – щоденна  копітка праця ветеринарних фахівців і співробітників відділу ветеринарної міліції УМВС України в Закарпатській області.

Основні завдання та роль ветеринарної міліції полягають  у боротьбі з незаконним обігом тваринницької продукції,  забезпечення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства суб’єктами господарювання щодо здійснення ними торгових, постачальницьких та інших операцій. З метою реалізації  цього  напряму роботи у  поточному  році практикується проведення  широкомасштабних відпрацювань районів, під час яких правоохоронці виявляють та вилучають з  обігу неякісну продукцію, викривають  факти незаконної діяльності суб’єктів господарювання.

Для цього  формуються  спеціальні мобільні групи, до складу яких залучаються працівники підрозділів внутрішніх справ, санітарної служби, районних, міських управлінь ветеринарної медицини та інших зацікавлених служб. Саме ці групи виїжджають у населені пункти краю і перевіряють ринки та різні торговельні заклади, де може реалізовуватися продукція тваринного, а нерідко рослинного походження.

На жаль, на сьогодні гострою  проблемою  залишається функціонування незареєстрованих цехів із перероблення продуктів  тваринного походження. Такі заклади,  як правило, розміщуються  в підвалах,  що не відповідають нормам ветеринарно-санітарним вимог.  Протягом п’яти місяців  стражі порядку виявили і зняли  з обігу понад 11,5 тонн продукції тваринного походження сумнівної якості, більша частина якої – імпортного походження на загальну суму 247 823 гривень. Із цієї кількості  компетентні органи  визнали  10,6 тонн  продукції неякісною, тому її  піддали  утилізації, тобто знищили —  на загальну суму187 760  гривень.
Найбільш ефективно в цьому напрямі  здійснюється робота на території міст Ужгород і  Мукачево, а також Хустського району.

Варто принагідно зауважити, що Закон України “Про безпечність і якість харчових продуктів” так і не розмежував чітко права ветеринарної і санітарної служб. Як наслідок – виникають проблеми щодо вилучення і вирішення подальшого поводження з ковбасними виробами та іншою продукцією цієї категорії,  яка  згідно із зазначеним законом  підпадає під юрисдикцію санітарної служби.

Однак не лише ринки та магазини перевіряли ветеринарні фахівці. Адже, як відомо, товар може до цих місць збуту так і не дійти. Тому  правоохоронці   звертали увагу також на автотранспорт. Зокрема, з метою виявлення і вилучення з обігу неякісної та небезпечної продукції на автошляхах області перевірено понад 4,7 тисяч  одиниць автотранспорту. Під час  таких перевірок викрито 229 порушень чинного законодавства в галузі ветеринарної медицини.  У ході співпраці ветеринарної міліції з підрозділами УМВС та прокуратури було оформлено і направлено для розгляду у зазначені підрозділи  сім справ.

Літо –  пора шкільних  канікул.  Тому зараз  посилена  увага правоохоронців  відділу ветеринарної міліції, державних інспекторів ветеринарної медицини  прикута до роботи   дитячих закладів відпочинку,  зокрема літніх таборів, туристичних баз, санаторіїв, де масово  оздоровлюватимуться  діти  та дорослі.
Крім  цього,  спільно з державними інспекторами ветеринарної медицини районів, міст області проведена робота з нагляду за діяльністю підконтрольних об’єктів (здійснено 1775 обстежень на дотримання ветеринарно-санітарних вимог технологічного процесу тощо).

За наслідками таких перевірок  штрафними санкціями покарано  224 особи на загальну суму 17 415 гривень  (що на 3,2 тисяч гривень  більше за минулий рік), відкрито  сім  справ про порушення законодавства з питань ветеринарної медицини, матеріали яких передано до правоохоронних органів для вжиття відповідних  заходів, 86 справ розглянуто на засіданнях надзвичайної протиепізоотичної комісії, де прийнято відповідні рішення.

Працівники ветеринарної міліції неодноразово виявляють факти, коли м’ясо та м’ясні продукти реалізовуються в антисанітарних умовах і в місцях, де немає відповідних умов для здійснення торгівлі та зберігання, без проходження обов’язкової ветеринарно-санітарної експертизи. Все це несе значну загрозу життю та здоров’ю людей. Протягом 2011 року за безпосередньої участі працівників ветеринарної міліції ліквідовано 98 місць несанкціонованої торгівлі.

Наша країна є правовою державою, тому закон –  однаковий для всіх:  як для підприємців, які імпортують і реалізують тваринницьку продукцію, так і для осіб, які займаються виключно реалізацією продукції тваринного походження на ринках або в інших призначених для торгівлі місцях. Якщо реалізатор не порушує закон, то й претензій до нього не виникає, але,  коли  виникають порушення, то до підприємця чи реалізатора вживаються заходи впливу, передбачені чинним законодавством України. Тому і набуває актуальності питання забезпечення якості та безпеки продукції для здоров’я нації.

zakarpatpost.net