Закарпаття: На позачерговій сесії Іршавської райради вирішували долю вузькоколійки та розмежування сіл району

До порядку денного були включені питання про хід оздоровлення школярів району. Депутати також розглянули зміни до бюджету, зміни до програм медичного забезпечення дітей, зміни до меж населених пунктів Дешковиця та Брід. Розглядали і  питання про взяття у спільну власність територіальних громад сіл, міста (комунальну власність) району відрізку вузькоколійної залізничної дороги Хмільник-Іршава-Кушниця.Перше питання порядку денного – про хід літнього оздоровлення школярів району. Як повідомила начальник відділу освіти Іршавської РДА Ганна Белей, у районі діє 49 таборів літнього відпочинку дітей. На базі Климовицької  та Ільницької шкіл цілодобово оздоровлюватиметься 120 учнів. Нині в таборах відпочинку перебуває майже 5 тисяч учнів. Загалом, на літнє оздоровлення район виділив півмільйона гривень.

Також народні обранці прийняли районну програму медикаментозного забезпечення дітей, хворих на ювеніальний ревматоїдний артрит. У районі з таким діагнозом одна дитина. Її батько теж інвалід. Сім’я перебуває у скрутному матеріальному становищі. Тому виділені під програму кошти могли б слугувати адресною допомогою для згаданої дитини, адже вона потребує постійної опіки лікарів.

Депутати районної ради затвердили звіт про виконання районного бюджету у першому кварталі, внесли зміни у бюджет на поточний рік. Також надали згоду на прийняття майна Імстичівської спеціалізованої школи-інтернату у спільну власність територіальних громад.

Погодили народні обранці і проект землеустрою щодо встановлення межі населених пунктів сіл Брід та Дешковиця Брідської сільської ради. Згідно з ним площа першого становитиме 690 гектарів, другого – 241 гектар, повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net у прес-службі облради.

Депутати прийняли рішення про збереження і використання вузькоколійної залізниці. Як зазначив голова районної ради Станіслав Сухан, вузькоколійка має для району неабияке значення. До прийняття стосовно неї рішення треба підходити виважено. Днями факт про те, що Фонд державного майна в області продав за безцінь 15 кілометрів вузькоколійки від Приборжавського до Кушниці приголомшив керівництво району. Щоб в подальшому уникнути повторення таких випадків, залізницю слід прийняти у спільну власність територіальних громад міста, сіл району,  підсумував голова райради.

Слід зазначити, що пленарному засіданню передувала напружена робота в постійних комісіях та президії райради. Тому робота пленарного засідання пройшла злагоджено, в конструктивному руслі. Це відзначив і голова облради Іван Балога. Відтак Іван Іванович довів до відома районних депутатів і сільських голів, які брали участь у сесії, позицію обласної влади щодо системних підходів в утилізації побутових відходів.

«Органи місцевого самоврядування мають стати  в першу чергу  партнерами громад в таких питаннях як  утилізація сміття, водопостачання та водовідведення, питання належного стану доріг та роботи освітніх і медичних закладів. На сесії Іршавської райради прозвучало звернення до депутатського корпусу, сільських голів, щоби вони активно підтримали залучення інвестиції по збору сміття.

Аналізуючи стан співпраці з компанією AVE на Закарпатті можна констатувати – це відповідальні інвестори. Всі технології, які ними використовуються – надсучасні. В цьому могла переконатися закарпатська делегація, яка нещодавно побувала в центральному офісі компанії в австрійському Лінці.  Сьогодні цей проект успішно реалізується на Виноградівщині, в Мукачеві та районі, Хусті.  АVЕ планує  вже цього року налагодити збір сміття в Ужгороді та районі. Іршавщина також має перспективи долучитися до цього проекту. Для цього необхідно провести слухання в кожній громаді, в кожному колективі, необхідно почути думку кожного мешканця району, опісля  формувати юридичну базу для того, щоби інвестор «зайшов» в район. Іршавщина, як перлина Закарпаття заслуговує на те, щоб тут було чистою та охайною», – резюмував Іван Балога.

zakarpatpost.net