Чопська митниця збагатила держказну на 590 млн. грн.

Сьогодні (16.06.11) на митному посту «Ужгород» відбулася прес-конференція начальника Чопської митниці Олександра Похилька з представниками ЗМІ в Закарпатській області. Зустріч з мас-медійниками була присвячена святкуванню 20-ї річниці створення Державної митної служби, під час якої обговорено ряд важливих питань з митної справи. Зокрема, наповнення державної скарбниці, обсяги імпорту та експорту та ін.
Звичайно, успішне виконання  фінансових завдань митниця забезпечує завдяки активній зовнішньоекономічній діяльності понад 1200 закарпатських підприємств. Чопська митниця – максимально відкрита для партнерських відносин з бізнесом.

За словами Олександра Івановича, за 5 місяців 2011 року Чопською митницею до Держбюджету перераховано майже 590 млн. грн., з яких 514 спрямовано для формування дотацій обласного бюджету Закарпаття. Сподіваємось, що 2011 рік вперше за  всю свою історію митниця перейде рубіж в 1 мільярд гривень з перерахувань митних зборів та платежів. А це – реальна виплата заробітної плати вчителям, лікарям, іншим працівникам бюджетної сфери, пенсій, стипендій.

Нарахування митних платежів при імпорті товарів збільшились майже на 325 мільйонів гривень.

Експортовано товарів на суму 4,3 мільярда гривень (торік – 3,1 млрд.грн.), імпортовано – 5,2 мільярда гривень (торік – 3,3 млрд.грн.) Основним торгівельним партнером у зовнішньоекономічній діяльності є Угорщина, Австрія, Німеччина та Словаччина.

Основні фактори, що позитивно вплинули на виконання бюджетних завдань, зокрема: на 34% – зростання кількості проведених оформлень оподаткованого імпорту товарів; на 71% за ваговими і на 118 %  вартісними показниками збільшення імпорту товарів, та на майже 90 мільйонів гривень стягнених податків за оформлення нафтопродуктів.

Згідно розрахунків з Держбюджетом з податків та зборів, робота митниці характеризується зростанням на 176,6% обсягів митних платежів, що стягнуті з імпорту таких товарів, як:

– кузовів та комплектуючих частин для збирання транспортних засобів – 90,5 млн. грн.,
– транспортних засобів підакцизної групи – 69,1 млн. грн.,
– транспортних засобів інших товарних груп (вантажівки, тягачі, причепи, тощо) – 22,0 млн. грн.,
– овочів консервованих – 7,5 млн. грн.,
– меблів та їх частин – 4,9 млн. грн.

Серед найпотужніших платників податків та зборів серед імпортерів – це “Єврокар”, ТОВ “РІК”, ПП «ОККО-Бізнес», ТОВ «Континент нафтотрейд», ТОВ «Корнелія», ТОВ «Пром-Газ-інвест», “Авто Стар Плюс”, ТОВ «Фаворит-імпорт» та інші.

Також керівник митної установи відзначив активну роботу наступних бюджетоформуючих учасників зовнішньоекономічної діяльності, зокрема ТОВ «Ядзакі Україна», ТОВ «Хіпп -Ужгород» та  ТзОВ «Джейбіл».

Найбільші експортери області – це «Перечинський Лісохімкомбінат», ТОВ «Інтерфіл», ТОВ «Ено-меблі ЛТД» та ТОВ «Фішер-Мукачево».

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці