Керівник Чопської митниці озвучив перспективи нового Митного кодексу

Основні перспективи нової редакції Митного кодексу України озвучив керівник Чопської митниці Олександр Похилько під час прес-конференції з журналістами у пункті пропуску «Ужгород».
Відтак наприкінці цього року очікується від законодавців прийняття нової редакції Митного кодексу, який сприятиме приєднанню України до Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур. Ці новації сприятимуть ступеню відповідності норм вітчизняного митного законодавства міжнародними стандартам. А також усуватимуть розбіжності між застосованими Україною та іншими країнами-членами Конвенції митних правил та процедур, які перешкоджають міжнародній торгівлі.
Новий Митний кодекс дасть змогу врегулювати питання митної вартості.Також встановлено вичерпні переліки документів, які подаються для підтвердження заявленої митної вартості. Фактично головний акцент митного контролю буде зміщений з етапу декларування на етап, коли товари випущено в обіг або навіть реалізовано.
Суб’єкт буде мати одну акредитацію, яка буде діяти на всій території України. Крім цього, зможе оформлюватись у будь-якій митниці відповідно до своєї логістики.
Держмитслужбою запропоновано включити положення, що встановлюють умови призначення на посади керівників та заступників митниць. Відтак, для керівників митних органів – наявність стажу не менше 5 років на керівних посадах в митних органах, у тому числі заступником керівника митниці не менше 2 років та наявність стажу роботи центральному апараті Держмитслужби не менше 1 року. Керівник митниці призначається на посаду на термін 5 років (на зразок призначення прокурорів). Та може працювати керівником в одній митниці не більше 2 термінів.
Це повинно забезпечити високий професіоналізм, досвід та стабільність керівного складу митної системи.
«Пріоритети, які чітко визначені керівництвом Державної митної служби України та передбачені новим кодексом, полягають у прозорості митних процедур та їх спрощенні, а  також – для  чесної конкуренції.   Для добросовісного суб’єкта митні процедури – прозорі, зрозумілі та передбачувані», – резюмував Олександр Похилько.

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці