Закарпаття: Чопська митниця презентувала електронну декларацію на заводі “Джейбіл” в Ужгороді

Основною темою сьогоднішньої зустрічі журналістів із головним митником Закарпаття Олександром Похильком, став продемонстрований наглядно пілотний проект Держмитслужби з електронного декларування.
Відтак, присутні власкори центральних, обласних телеканалів та друкованих ЗМІ дізналися, що Чопська митниця одна із перших митних органів впроваджує електронне декларування.

Журналістів цікавило, які переваги має ця процедура на прикладі підприємств з іноземними інвестиціями. «Реалізація процедури електронного декларування товарів відтепер дозволить сформувати необхідні умови для застосування інформаційних технологій на якісно новому рівні й забезпечить запровадження електронного документообігу між митними органами та суб’єктами ЗЕД із використанням механізму електронного цифрового підпису», – розповів керівник Чопської митниці.

Також впровадження даної процедури передбачає мінімальну присутність та втручання посадових осіб митниці. Ці заходи призведуть до збільшення товарообороту та створення привабливості України, як транзитної держави.

Порядок визначення підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування, затверджений наказом Держмитслужби Україн від 17 березня 2011 року №216, вступив у дію 27 травня цього року. Іншим документом передбачено затвердження примірної форми договору між підприємством та Держмитслужбою України про надання посадовим особам митних органів права безперешкодного доступу до фінансових і банківських документів. Це стосується виключно переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України  після завершення відповідних процедур.

Після завершення прес-конференції всі журналісти відвідали завод ТОВ «Джейбіл», де Олександр Похилько урочисто вручив генеральному директору Валерію Мікулі першу офіційну електронну декларацію. Там на місці мас-медійники наочно ознайомилися із заповненням вантажної митної декларації в електронному вигляді та з’ясували у брокера, що зараз він значно менше витрачає часу на її оформлення та надання митному органу, повідомила

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці