“Сколько стоит буровую платформу построить?”

Нашу країну вкотре лякають високими цінами на газ. У такій ситуації «Нафтогаз України» намагається збільшити внутрішній видобуток блакитного палива і починає освоювати шельф Чорного моря.

ЧУДОВИЙ СУСІД

У зв’язку із зростанням цін на нафту Росія вже лякає нас подорожчанням природного газу.

– Якщо підставити у формулу ціни показники порядку розрахунку цін на нафтопродукти, в тому числі за форвардними угодами, то можна говорити з повною впевненістю, що ціна на газ за довгостроковими контрактами в IV кварталі 2011 р. може вийти на $ 500 за 1000 кубометрів, – повідомив голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер.

Звичайно, рано говорити про те, що Росія виставить таку ціну для нашої країни. Адже попереду ще буде кілька раундів переговорів, торг за трубу та багато іншого. Але вже зараз зрозуміло, що країні потрібно позбавлятися від енергетичної залежності. Поки технології видобутку сланцевого газу ще не до кінця розроблені, Україні варто звернути увагу на шельф Чорного моря, де, за попередніми даними, знаходяться величезні запаси блакитного палива.

І перші кроки в цьому напрямку вже зроблені. Так, «Нафтогаз України» уклав контракт на купівлю сінгапурської бурової установки. Голова правління НАК «Нафтогаз України» Євгеній Бакулін розповів про фінансову сторону питання і продемонстрував документи, які свідчать, що гроші на придбання платформи надійшли безпосередньо від замовника – «Чорноморнафтогазу» – до заводу-виробника в Сінгапурі.

– Ми провели тендер за всіма правилами, – говорить Євгеній Бакулін. – Ми не приховуємо, що саме виготовлення бази платформи коштує 250 млн. доларів. Це підтверджує Інтернет, і ми спеціально обрали публічну компанію, щоб всі наші подальші дії можна було знайти в Інтернеті, тому що публічні компанії звітують і свою звітність виставляють і публікують.

ФІНАНСОВА СТОРОНА ПИТАННЯ

Керівник держкомпанії зазначив, що на сьогоднішній день «Нафтогаз» перерахував кошти виробнику бурової платформи, і закликав бажаючих перевірити ці дані.

Бакулін пояснив, що ціна бурової установки в базовій комплектації складає 250 млн доларів (як раніше повідомлялося, «Нафтогаз» перерахував заводу-виробнику 202 млн, що становить 80% від базової вартості установки, оскільки на даний момент йде процес прийому-передачі).

– На сьогоднішній день ми заплатили 202 млн доларів, – говорить Євгеній Бакулін. – Є платіжки, копії платіжок, які можна в банках перевірити. Є інший пакет документів, який підтверджує прихід цих грошей на завод. Все це робиться поетапно, оскільки йде процес прийому платформи при покупці.

ПЛАТА ЗА ЕКОЛОГІЮ

– 27 червня закінчиться остаточний прийом бурової платформи в тій комплектації, яку робить завод, – говорить керівник «Нафтогазу». – Щоб ще трошки пояснити ситуацію: у світі є принципи роботи, коли купують бурову платформу, доставляють її до місця, далі наймають сервісні компанії, які надають цілий ряд послуг. І це коштує певних грошей. З метою скорочення витрат надалі ці компанії можна не наймати, а купити додаткове обладнання у них же, для того щоб ми могли робити ті ж самі роботи не гірше від закордонних компаній, – це наше основне завдання.

Чиновник відзначив, що, крім бурової платформи в базовій комплектації та сервісного обладнання, потрібно ще й дообладнання платформи сучасними захисними технологіями, які повинні забезпечити екологічну безпеку акваторії Чорного моря.

– Ми пам’ятаємо останній випадок, який стався в Мексиканській затоці. Звичайно ж, необхідні додаткові засоби захисту, для того щоб виключити подібні випадковості, – говорить Євгеній Бакулін. – Ми не можемо допустити якісь необгрунтовані ризики в акваторії Чорного моря – це курорт, це наше надбання.

По материалам газеты “Комсомольская правда ” от 8.06.11