У Міжгір’ї відкрилася панорама педагогічної творчості “Професійно-технічна освіта Закарпаття – 2011”

У четвер, 16 червня, під звуки трембіт у Міжгірському професійному ліцеї розпочала роботу панорама педагогічної творчості «Професійно-технічна освіта Закарпаття – 2011», у якій взяли участь 18 професійно-технічних навчальних закладів Закарпаття. Серед гостей – керівники області, Міжгірського району, роботодавці, представники бізнесових структур, соціальні партнери.

Це – начальник управління освіти і науки обласної державної адміністрації Мотильчак М.А., голова Міжгірської районної державної адміністрації Щур В.М., голова Міжгірської районної ради Ярема І.В., директор Міжгірського районного центру зайнятості Штелень М.Ф., директор «Міжгір’ядержспецлісгоспу» Плиска М.Д., директор Міжгірського держлісгоспу Барна І.Ю. Також на святі була присутня делегація словацьких освітян із м. Пряшева.

Як подарунок гостям та учасникам свята звучали колоритні верховинські мелодії у виконанні фольклорних колективів педагогічних працівників та учнів Міжгірського професійного ліцею. Методичний захід організований навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Закарпатській області за підтримки управління освіти і науки облдержадміністрації з метою підняття іміджу професійно-технічних навчальних закладів, пошуку сучасних форм і методів роботи, залучення педагогічних працівників до творчої діяльності, поширення кращих методичних напрацювань педагогічних колективів системи професійно-технічної освіти області.

 Підготовка до панорами розпочалася ще у лютому місяці з обласних оглядів-конкурсів «Атестуємося» та на кращу організацію роботи методичних комісій професійно-технічних навчальних закладів. У навчальних закладах створювалися експозиції методичних матеріалів, напрацьованих впродовж навчального року, презентувалися методичні надбання всіх педагогів, зокрема, тих, які атестувалися у цьому навчальному році, а також демонструвалася робота всіх методичних комісій.

 У ході панорами учасники та гості мали змогу переглянути та ознайомитися з кращими методичними напрацюваннями навчальних закладів: цікавими інноваційними проектами, навчальними фільмами, посібниками професійного спрямування, методичними розробками, комплексно-методичним забезпеченням конкретних професій. Майстри виробничого навчання та кращі учні показували свою майстерність та професіоналізм під час різноманітних майстер-класів. Руками перукарів та манікюрниць Ужгородського вищого комерційного училища КНТЕУ формувався єдиний жіночий образ, а різноманітні способи плетіння косичок, використання пастижерних виробів при формуванні зачіски демонстрували майстрині Хустського професійного ліцею сфери послуг.

 Хустський професійний ліцей показував види сучасного штукатурного оздоблення. Ужгородське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування знайомило з різноманіттям святкового пакування товару, а працівники та учні Берегівського професійного ліцею сфери послуг, використовуючи різні види пастили, карамелі, шоколаду, оздоблювали святковий торт. Створення оригінальних художніх виробів декоративно-прикладного мистецтва з використанням різьби по дереву, вишивки, виготовлення сувенірів з коріння, майстерність сервірування фуршетного столу продемонстрували господарі свята – майстри виробничого навчання та учні Міжгірського професійного ліцею.

 Запрошені учасники панорами продовжили роботу у 4-х методичних секціях. Директори професійно-технічних навчальних закладів дискутували про роль керівника як координатора методичної роботи навчального закладу, а викладачі спеціальних дисциплін, майстри виробничого навчання ділилися досвідом із впровадження сучасних освітніх та виробничих технологій у навчально-виробничий процес. У роботі педагогічної майстерні брали участь викладачі загальноосвітніх дисциплін, а класні керівники, вихователі та практичні психологи визначали нові форми та методи звільнення від стереотипів та шаблонів у виховній роботі з учнями.

У ході обласного заходу проходила презентація навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Закарпатській області новоствореної електронної бібліотеки та електронної бази даних «Атестація педагогічних працівників професійно-технічних навчальних закладів Закарпаття», розміщених на їхньому сайті.

За підсумками панорами педагогічної творчості «Професійно-технічна освіта Закарпаття – 2011» усі навчальні заклади були відзначені грамотами управління освіти і науки облдержадміністрації.

НМЦ ПТО у Закарпатській області