Закарпатський “Дивосвіт” відкриває світ для людей із вадами зору

Часом ми не помічаємо, що довкола нас є незрячі люди або з вадами зору, не говорячи вже про надання їм допомоги практичної чи психологічної, яку вони так потребують. Проблемами цієї соціально-незахищеної верстви населення переймається Закарпатський інформаційно-реабілітаційний центр для осіб з вадами зору „Дивосвіт”, представники якого нещодавно у міському будинку культури провели інформаційно-просвітницьку зустріч із людьми, які мають проблеми із зором, та батьками незрячих дітей.

 Серед запрошених були і працівники центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління праці та соціального захисту населення, райцентру зайнятості, офтальмолог райлікарні та інші фахівці, що переймаються проблемами інвалідів.

– Люди втрачають зір з різних причин: одні народжуються незрячими, інші через травми чи цукровий діабет. Пройшовши курс медичної реабілітації вони залишаються один на один зі світом, до життя в якому не пристосовані. Як наслідок – депресивний стан, розгубленість. У цей момент і потрібні фахівці, які б навчили жити, працювати, розвивати творчі здібності.

Саме тому минулого року ми створили перший на Закарпатті ІРЦ „Дивосвіт”, отримавши вагому підтримку від голландців. Створили патронажну службу люди, які вже 8 років працюють у Всеукраїнському русі інвалідів по зору, – зазначила керівник проекту, директор „Дивосвіту” Оксана Богданець. – Ми поставили перед собою мету донести до незрячих людей ті інноваційні технології, які широко використовуються у побуті. В Ужгороді завдяки нашому проекту „Доступне Закарпаття” з’явилися розмовляючі світлофори. Також ми є авторизованим центром компанії „Mikrosoft” в Україні.

Наші безкоштовні курси дають можливість людям з вадами зору отримати сертифікат міжнародного взірця і збільшують шанси працевлаштування. Також основи комп’ютерної грамотності  розширюють можливості, бо завдяки їм незряча людина може написати електронний лист, прослухати книгу, через мережу Інтернет знайти собі друзів. У нас є кабінет психологічного розвантаження, працює тифлопедагог, який допомагає зберегти залишки зору, а в окремих випадках і покращити його.

Існує стереотип, що незряча людина нічого не може, – ми стараємося його розвіяти. Співпрацюємо з центром зайнятості, адже, як правило, коли надходять вакансії, завжди пишуть ремарку „крім інвалідів зору”. А цим людям також треба дати можливість реалізувати себе, адже зараз в УжНУ вищу освіту здобуває 26 студентів з вадами зору. Для них має бути доступною робота згідно діючого диплому у відповідно створених умовах.

Заступник директора центру Сергій Богданець розповів про соціальний патронаж, який є одним з напрямків реабілітації інвалідів по зору. Основне завдання патронажної служби – надання екстреної соціально-педагогічної допомоги людям з проблемами зору, ознайомлення сліпих та слабозорих людей і членів їх сімей з можливостями цієї категорії інвалідів, їх соціальної ролі в суспільстві, також їх готують до прийняття способу життя без зорового контролю. Тут проводять психолого-терапевтичне обстеження з метою планування для інвалідів індивідуальних програм навчання: як орієнтуватися у просторі, читати письмо за системою Брайля, ознайомлення з сучасними інноваційними технологіями, вчать прийняти свою індивідуальність і стати більш мобільним.

– Дуже важливим аспектом роботи „Дивосвіту” є те, що тут розпочинають реабілітацію інвалідів зору із самого раннього віку, оскільки часто так буває, що дитина з певними порушеннями ніби випадає з соціуму, розриваються її зв’язки і з батьками, – зазначив практичний психолог, тифлопедагог Мукачівської спеціальної ЗОШ І-ІІ ступенів Олександр Доктор. – На жаль, у нас нема жодного дошкільного навчального закладу, де би з дітьми з вадами зору працювали тифлопедагоги. Проблеми виникають з організацією їх навчання та виховання. Оперативність розв’язання цих проблем залежить від якомога ранньої діагностики, вчасного педагогічно-психологічного втручання та використання системи координаційно-розвиткових занять, попередження і своєчасного виправлення неповноцінної уяви про світ.

Також він розповів про Мукачівську спецшколу, де слабозорі та незрячі діти не лише навчаються, а й проходять курс лікування.

Про те, як інформаційні технології можуть полегшити життя інвалідів зору розповів консультант з комп’ютерних технологій ЗІРЦ „Дивосвіт” Роберт Гомокі, який, маючи слабий зір, продемонстрував різні розмовляючі комп’ютерні програми. Про те, як знайти своє місце у житті повністю незрячій людині розповів Олександр Неймет, який закінчив курси масажиста і освоїв всі комп’ютерні програми.

Донечка мешканки Сасова Оксани Азьоміної Маргарита – інвалід дитинства по зору. Дівчина зараз закінчила дев’ятий клас сільської ЗОШ і прагне здобувати фахову освіту. Її мама каже, що вони вже зверталася у ЗІРЦ „Дивосвіт” по допомогу, де фахівці допомогли Маргариті подолати депресію і повернути любов до життя та надію на повноцінне, щасливе майбутнє. Жінка висловила щиру вдячність керівництву інформаційно-реабілітаційного центру, адже тут насправді допомагають інвалідам зору.

Наталія КОБАЛЬ, Виноградів.ІНФО