Чи опинятимуться ужгородці на вулицях?

Минулого тижня міська рада м. Ужгорода замахнулася на житло мешканців гуртожитку по вул. Богомольця, 20. А вже цього тижня Україною прокотилася хвиля протестів проти зусиль Верховної Ради України здійснити реформування Житлового кодексу, фактично дозволивши забирати в мешканців житло, навіть якщо це їхній останній прихисток. Виявляється, без житла можуть залишитися і мешканці звичайних приватизованих квартир.

В Ужгороді розгортається скандал за скандалом навколо будинків, які колись були гуртожитками підприємств, але вже давно фактично перетворилися на житлові будинки. Мешканці таких будинків давно отримали постійну реєстрацію, здійснюють часткове або повне господарювання, ремонт власних помешкань тощо. Найбільш яскраво ситуація свого часу проявилася навколо гуртожитку ВАТ «Патент» на вул. Джамбула. І от у місті новий скандал, пов’язаний уже безпосередньо з приватними інтересами представників міської влади. Цього разу навколо колишнього гуртожитку ВАТ «Ужгородхліб».

Як відомо, взимку 80 мешканців гуртожитку навіть мітингували під міськрадою, сподіваючись віч-на-віч поспілкуватися з владою. Влада людям пообіцяла винести питання на міськвиконком, створити спеціальну комісію, що вивчить ситуацію… І що цікаво, майже день у день із цим виконком Ужгородської міської ради виносить рішення про оформлення права власності ВАТ «Ужгородхліб» на будівлю гуртожитку. Вже 29 березня прокуратура внесла протест на рішення як таке, що винесене передчасно та суперечить вимогам законодавства, а тому підлягає скасуванню. Рішення про відхилення протесту прокурора було ухвалене на черговій сесії Ужгородської міської ради 3 червня 2011 року всупереч вимогам ст. 19 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», яка забороняє виселення, переселення та відселення мешканців гуртожитку без надання їм іншого житла, придатного для проживання. Прокурор м. Ужгорода Іван Штефанюк, спираючись на рішення Ужгородської міської ради про відхилення його протесту, можна сподіватися, позиватиметься до суду з вимогою скасування рішення виконкому Ужгородської міської ради про оформлення права власності ВАТ «Ужгородхліб».

Що характерно, знову міська влада винесла таке рішення без залучення тих мешканців міста, яких прийняте рішення міськради найбільше і стосується. Звичайно, не тільки прокуратура, а й люди далі боротимуться за своє житло. Виходу в них нема, це їх єдиний та останній прихисток.

Тим часом у Верховній Раді на розгляді перебуває текст проекту нового Житлового кодексу. В різних версіях нових житлових документів переслідуються різні інтереси: від монополізації обслуговування будинків управлінськими компаніями з обов’язковістю створення ОСББ до коригування Житлового кодексу з виключенням норми про обов’язковість надання іншого житла у випадку відселення мешканців.

Василь Гнатків, депутат Ужгородської міської ради, присутній на засіданні ради під час голосування про відхилення протесту прокурора:

«170 мешканців гуртожитку по вул. Богомольця в м. Ужгороді, в тому числі діти і особи літнього віку, можуть опинитися просто неба вже цього літа! З метою подальшого перепродажу будівлі гуртожитку підприємство-балансоутримувач за повної згоди міськвиконкому та міської ради намагається виселити понад 56 ужгородських сімей на вулицю в найкоротші терміни!

Мешкаючи в гуртожитку вже понад 20 років, люди в розпачі й відчаї, адже іншого житла просто не мають. Поневіряючись по всіх можливих державних інстанціях, мешканці втратили будь-яку надію на справедливість, украй зневірені й знесилені нескінченною судовою тяганиною та беззмістовними відписками чиновників.

Влада не зважає на те, що серед мешканців гуртожитку є такі, які мають малолітніх дітей та хворих літніх батьків, і цинічно порушує їхні конституційні права на забезпечення житлом. І хоча на захист людей встали окремі депутати в Ужгородській міській раді, що є суттєвою підтримкою мешканцям, ситуація потребує негайного втручання провідних ЗМІ та національних телеканалів. Мета реального власника ВАТ «Ужгородхліб», за деякою інформацією — одного з найнаближеніших заступників Ужгородського міського голови — банальне отримання прибутку».

Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти, громадський діяч:

«Що стосується нового Житлового кодексу, то наразі ще не втрачені надії зупинити його прийняття. Враховуючи, що даний проект є не просто сирим, а він брутально топчеться по наших конституційних правах, я візьму сміливість спрогнозувати ще одне повстання. Тільки цього разу воно буде сильніше за «Податковий майдан». Влада сама заганяє людей у безвихідь.

А от щодо ситуації по вул. Богомольця, то ситуація більш ніж небезпечна. Якщо рада так легко переступила через закони і винесла рішення, яке загрожує аж 180 мешканцям, то можна припустити і небезпеку майбутнього намагання силового вирішення, тобто викидування людей. Хоча закон повністю на боці людей, адже навіть якщо буде визнано на 100 %, що це гуртожиток підприємства, і люди не зможуть приватизувати житло, то законодавство наразі забороняє відселяти людей. От тут і проявляється справжня майбутня небезпека нового Житлового кодексу — під загрозою всі, і мешканці гуртожитків, і мешканці звичайних квартир.

rionews.com.ua