У теплицях БФ “Терра Деї” на Закарпатті — томати, квасоля, полуниці…

  Того дня із виконавчим директором БФ „Терра Деї” Олександром Омельченком та дорадником Сергієм Микуліном ми поїхали у Пийтерфолво, де тільки-но встановили теплицю для Еріки та Анатолія Мірошниченків, які виховують трійко дітлахів.
Різні овочі у відкритий грунт вони висаджують вже давно, а от змайструвати теплицю поки що можливості не мали. Для посадки в ангарі посіяли тисячу стебел високорослих гібридів томатів „Аstоna”, догляд за якими потребує копіткої праці.

Минулого року ми вже були у Золтана та Ілони Копто з Ботара. Тоді у теплицях „Терра Деї” вони вирощували огірки. Мати п’яти дітей каже, що після них висадили квасолю, та, на жаль, фінансово дуже програли. Цьогоріч посадили у теплиці полуницю румунського сорту, що врожаїть два рази на рік. Перші смачні фрукти реалізовували у березні по 50 гривень за кілограм. За словами Ілони, цей урожай їх порадував, а другий збиратимуть у серпні

Аби вберегти рослини від підсихання, самі встановили крапельний полив. Ця сім’я праці не боїться. Почувши від керівництва консервного заводу „Дядя Ваня”, що цього року буде гарна ціна на огірки, засадили їх і на власному городі, і від сусідів взяли землю в оренду. Крім того, садять і картоплю, перець, томати та капусту. Трудяться багато, адже для такої великої родини на утримання потрібно чимало коштів, мають вже і зятя та чотиримісячну онучку Валентину.
Красується квасоля у теплиці „Терра Деї” на ділянці Федора Стойки з Ботара. Урожай обіцяє бути особливо поживним для здоров’я, адже ці землі сертифіковані угорськими спеціалістами як екологічно чисті. А неподалік випасають еко-свині „Монголиці” фермера Полі Тузеша. У їх односельця Рудольфа Семака у теплиці рясніють кущі томатів та огірків, а біля неї на грядці от-от розцвітуть королівські голландські лілії, які отримали від дорадчого центру. Якщо квітникарство припаде родині до душі, то, можливо, наступного року у теплиці цвістимуть саме квіти ніжності і чистоти.

Неветленфолівець Іван Ешпан працює у місцевій школі оператором газової котельні. Робота сезонна, тож у весняно-літній період чоловік має можливість займатися підсобним селянським господарством, у якому йому з дружиною допомагають і трійко їх дітлахів. Тримають козу та корову, на городі у відкритому грунті вирощують капусту, огірки, помідори, перець, полуницю. Того дня, коли ми до них поїхали, вже стояв встановлений металевий каркас теплиці, залишилося лише накрити його плівкою. Планують вирощувати у ній огірки. Чоловік сподівається, що збиратимуть їх два врожаї на рік.

За словами Олександра Омельченка, наразі їх благодійним фондом встановлено 55 теплиць в Ужгородському, Берегівському, Мукачівському та Виноградівському районах. В останньому найбільше – аж 33 плівкові ангари. Це пов’язано із побутом мешканців Виноградівщини, адже слава про працелюбних овочівників шириться навіть за межами країни.
А завдяки теплицям, що встановлює „Терра Деї”, сім’я матиме змогу забезпечити для себе і хорошу економічну базу, а, отже, і достойне життя для дітей. А виростити здорові рослини, що є запорукою гарних врожаїв, їм завжди готові допомогти висококваліфіковані агрономи-дорадники БФ. Тут слід наголосити, що „Терра Деї” дає не матеріальну допомогу, а можливість селянам самим заробити на себе. Адже не дарма в народі кажуть, що вирощений власними мозолистими руками і потом хліб є найсмачнішим.

Наталія КОБАЛЬ, Виноградів.ІНФО

karpatnews.in.ua