Закарпаття захищають понад 400 дільничних

Понад 400 дільничних міліціонерів та їх помічників забезпечують правопорядок у всіх населених пунктах області. Вони щодня заступають на службу. Одним із головних завдань «шерифів» є профілактика злочинності. Адже, як відомо, злочин легше попередити…

За роки свого існування цей підрозділ органів внутрішніх справ пройшов різні етапи  становлення.   В один з попередніх років  сталося так, що більшість дільничних міліціонерів, серед яких були  і зовсім молоді, вирішили йти на заслужений відпочинок. У деяких райвідділах міліції склалася навіть  катастрофічна ситуація з кадровим забезпеченням. Саме в той час  службу  ДІМ   очолив  тоді ще  майор Олександр Іваниш, за плечима якого нині  – понад 10 років роботи у «шерифській» сфері.

 – Ряди ДІМ поповнюються переважно випускниками Івано-Франківського юридичного інституту та Львівського державного університету внутрішніх справ, а також молодими людьми, які здобули вищу освіту у цивільних закладах, – говорить заступник начальника ВГБ, начальник сектору ДІМ УМВС, підполковник міліції Олександр Іваниш.
 
 Тенденцію залучення працівників  із «гражданки»  після відповідної фахової підготовки  підтримує і Міністерство внутрішніх справ. На початку цього року курси із першочергової підготовки  майбутніх «шерифів» проводилися на навчальному центрі УМВС «Шипка», що на Мукачівщині. І от після кількамісячного навчання та складання відповідних іспитів  новоспечені міліціонери влилися у ряди правоохоронців.
 
 З перших днів приходу  на службу  у  молодих працівників  виникають  дві проблеми –  адаптація в колективі та уміння налагодити робочі контакти з населенням.  Правда, новачкам завжди допомагають  досвідчені  колеги. Останні зміни у  пенсійному законодавстві  вплинули на те, що колективи дільничних інспекторів майже у всіх підрозділах УМВС є доволі молодими.  Тут буквально одиниці працюють із стажем роботи  понад 10 років.  Чимало  колишніх «шерифів»  потім  добре  показують себе і в інших службах. Так, наприклад,  Мирослав  Вішован. Багато років тому він  починав службу дільничним інспектором Рахівського райвідділу УМВС, пізніше  працював заступником начальника райвідділу з громадської безпеки. Досвідчені правоохоронці переконані: коли людина приходить на керівну посаду за такою схемою, то  вона вже має необхідний багаж знань і навиків. Ще один момент, характерний для нашої  багатонаціональної області. Як відомо, у різних районах компактно проживають представники багатьох   національних меншин.  І тут важливо, аби дільничний інспектор знав  їхню мову, звичаї, традиції.
 
 – Так, у Тячівському районі для обслуговування дільниць у румунськомовних селах підбираємо співробітників, які володіють цією мовою, – зауважує Олександр Іваниш. – А на  Виноградівщині, Берегівщині та Ужгородщині закріплюємо угорськомовні населені пункти за відповідними працівниками, для яких би не виникав мовний бар’єр із тамтешніми жителями.
 
 Обов’язки у працівників служби ДІМ, так би мовити, різнобічні і багатогранні. Хоча є і основні пріоритети.  Належний стан із дотримання законності на дільниці обслуговування досягається проведенням індивідуально-профілактичної роботи з населенням. У зоні особливої уваги «шерифів» перебувають особи, звільнені з місць позбавлення волі, які відбували покарання за умисний злочин, засуджені за скоєння злочинів, виконання вироку щодо яких не пов’язане з позбавленням волі, сімейні насильники, алкоголіки, психічнохворі, які є суспільно небезпечними і перебувають на спецобліку в закладах охорони. Саме з такими людьми, що перебувають на відповідних обліках, проводиться систематична і копітка робота. Від неї залежить недопущення злочинів.  Крім того, «шериф» повинен у вказаний термін  реагувати на усні і письмові звернення громадян. Вимога керівництва МВС та УМВС з цього питання  однозначна –  стовідсоткова реєстрація злочинів. Інформація, яка не стосується роботи ОВС, направляється в органи влади і місцевого самоврядування або  в інші  відомства. Звичайно, успіх роботи дільничного залежить від уміння налагодити співпрацю з громадами, представниками влади, організаціями, трудовими колективами тощо.
 
 – Життя таке, що діяльність служби вимагає і багато так званої «паперової» роботи, – зауважує  начальник ВГБ УМВС  полковник міліції Василь Швенда.  – Надзвичайно  важливо, що Міністерство внутрішніх справ вжило відповідних заходів  задля  поліпшення  такого становища. Торік у  листопаді наказом МВС затверджено «Положення про службу дільничних інспекторів міліції», вимогами якого дещо обмежено обов’язкове оформлення «на папері» своїх функцій із забезпечення правопорядку. Відповідні пропозиції, спрямовані на зменшення формальностей, «бюрократії»  та  збільшення часу для «живої» роботи, опрацьовуються і тепер.
 
 Окрім інших факторів, стан правопорядку тісно пов’язаний із соціально-економічною ситуацією. Відсутність роботи, особливо в гірській місцевості, дуже негативно віддзеркалюється у правоохоронній площині. Люди все частіше заглядають у чарку,  виїжджають на заробітки,  внаслідок чого  розпадаються сім’ї, бездоглядними залишаються неповнолітні діти, які  нерідко без належного виховання поповнюють ряди правопорушників. Однією з найменш захищених категорій населення є самотні люди похилого віку. Тому  дільничні інспектори приділяють  таким громадянам посилену увагу. Зокрема, систематично відвідують їх, проводять відповідні бесіди.   Важливою ділянкою роботи «шерифів» є  взаємодія з працівниками пошти. Сільським листоношам, а це переважно жінки, доводиться розносити пенсії і часто пересуватися зі значною сумою глухими стежками чи безлюдними дорогами.  Їм на допомогу і  приходять люди в погонах.   
 
 Літо – гаряча пора для закарпатських «шерифів». В область приїжджає чимало туристів, діють дитячі табори, де оздоровлюються діти, у т.ч. й з інших регіонів України. Дільничні міліціонери забезпечують тут правопорядок, у кожному таборі вивішено номери їхніх телефонів, і в разі потреби можна надати інформацію про допомогу. Та вистачає проблем і з дорослими. Наприклад, чимало відпочивальників щороку приїжджає на Солотвинські озера, що на Тячівщині. Нерідко такий відпочинок тісно пов’язується з уживанням алкоголю, під впливом якого виникають різні нестандартні ситуації. Отож для забезпечення спокійного відпочинку в «підвищеному» темпі доводиться працювати  співробітникам  Солотвинського відділення міліції, яке очолює підполковник Юрій Йовді.
 
 Водночас  «шерифам» доводиться здійснювати  різні спецоперації, серед них і з виявлення незаконних посівів  рослин, що використовуються для виготовлення наркотичних препаратів.  У нашій області окремі спритники  спеціалізуються на вирощенні конопель та снодійного маку.  Тож стражам порядку за сезон  часом потрібно знищити  значні «урожаї» цього наркозілля. Так, нещодавно на Виноградівщині тамтешні дільничні інспектори у селах Тросник та Широке вилучили на приватних ділянках близько 550 рослин снодійного маку. На Перечинщині місцеві «шерифи» спільно з працівниками інших служб тільки протягом одного дня у 31-річної мешканки райцентру виявили 1200 таких рослин, а у вдвох ґаздів із с. Сімер ще 480 стебел маку. І, як правило, це ще тільки початок…
 
 Виділяти когось із-поміж інших керівник закарпатських «шерифів» Олександр Іваниш  не став, мовляв:  служба працює єдиним колективом, ритмічно і наступально. Словом, відстаючим допоможуть надолужити згаяне, а передовиків не хочуть  перехвалити.
 
 І наостанок дещо зі статистики. У нашій області дільничні міліціонери обслуговують   609 населених пунктів, у т.ч. 11 міст та 20 селищ міського типу. Працівники  служби за п’ять  місяців ц.р. розглянули 7671 заяву про злочини. Всього на території області проживає понад 10 тисяч підоблікових  осіб.  За цей період працівники ДІМ розкрили 571 злочин, 28 з яких пов’язані з наркотиками та 53 – із зброєю. За різні правопорушення складено понад 11 тисяч адмінпротоколів. Але ж за цими «сухими» цифрами стоїть копітка повсякденна робота!
 
 – Звичайно, доводиться говорити у святковий день і про те, що хотілося б відчутного поліпшення  матеріально-технічної бази, – резюмує Олександр Іваниш. – Насамперед, кращим бажає бути транспортне забезпечення. Особливо це відчувається у гірській місцевості. Щоб дістатися у віддалені важкодоступні населені пункти  потрібно, мабуть, затратити цілий день. А це все час, якого іноді  так не вистачає…
 
 Але «шериф» має бути взірцем для всіх не тільки при виконанні своїх безпосередніх обов’язків, а й у повсякденному житті. Навіть у надзвичайних чи неординарних ситуаціях людина у формі своїми гідними вчинками слугує прикладом для інших. Як це трапилося, наприклад, торік  на Берегівщині. Під’їжджаючи якось до мосту через р. Верке, що на околиці райцентру, начальник служби ДІМ Берегівського райвідділу міліції Іван Фединишинець зауважив натовп місцевих жителів.  За мить правоохоронець з’ясував:  на різкому повороті водій автомобіля не впорався з керуванням і з’їхав у річку. Міліціонер кинувся у воду і допоміг вибратися на берег водію   та пасажирам авто, серед яких було двоє малолітніх дітей…
 
 Керівництво  відділу громадської безпеки бажає усім працівникам служби дільничних міліціонерів усіляких гараздів, родинного щастя, нових здобутків у повсякденній роботі та заслуженої поваги  закарпатців.

Михайло Пискач, пенсіонер ОВС, м. Ужгород

mukachevo.net