На Закарпаттіі триває операція «Мак-2011»

Те, що наркотики – страшне зло, розуміють, мабуть, усі. Але при цьому багато хто не гребує підзаробити на продажу «наркоти». Люди, котрих правоохоронні органи затримують за таку незаконну діяльність,  нерідко знаходять причин, які нібито підштовхнули їх до цього вимушеного життєвого  кроку, що, м’яко кажучи ні в які ворота не лізуть. Зараз в області триває щорічна оперативно-профілактична міліцейська операція «Мак». Під час її проведення стражі порядку перевіряють городні ділянки і садиби громадян, виявляючи незаконні посіви снодійного маку та конопель, а також місцеві наркокубла, затримують спритників, що полюбляють приторговувати наркотичними препаратами.

Досить часто господарі, на чиїх ділянках стражі порядку виявляють макові плантації, здивовано заявляють, мовляв: ні сном, ні духом не відали, що вирощувати мак у такій непристойно великій кількості – це злочин.

Стверджують: просто хотіли потім мати запаси для виготовлення домашньої здоби. Хотілося б вірити, що слова людей щирі, але ж Закон – один за всіх, а він гласить чітко – за культивування 100 і більше рослин маку, а також починаючи від  10 рослин конопель, настає вже кримінальна відповідальність.

От і довелося правоохоронцям достроково зібрати маковий «урожай», зокрема 300 рослин у Широкому і 124 у Сасові на Виноградівщині, 184 рослини – у Зарічеві, 267 на одному ґаздівстві та 214 на іншому  у Сімері і 1200 – у райцентрі на Перечинщині.

А ось господар однієї з ужгородських багатоповерхівок взагалі «страх втратив» — він культивував на балконі своєї квартири у горщиках коноплі. Ще інший такий спритний ґазда у Виноградові облаштував для такої делікатної справу цілісіньку теплицю. Однак про незаконну діяльність стало відомо місцевим міліціонерам,  і вони вирішили завітати на обійстя «мічурінця».

Тут справді виявили теплицю, де у потрібних температурних умовах зростали двометрові добротні коноплі, придатні для заготівлі наркотичної сировини, і кілька  ще зовсім малих пагонів конопель. Заборонені рослини вимикали і відправили на експертизу. Власник теплиці пояснив, що  «урожай» мав намір зібрати для власних потреб, оскільки сам вже давно вживає марихуану, а останнім часом цей наркотик помітно подорожчав.

Якщо цей громадянин знайшов якісь слова на своє виправдання, то група молодиків, котрих затримали берегівські стражі порядку, взагалі не могли щось путнього сказати. Міліціонери застали їх в одній з квартир у тамтешньому райцентрі за незаконним відпочинком – молоді люди виготовляли і вживали значно серйозніші наркотики.

Тут вилучили двокубовий шприц, наповнений буро-коричневою рідиною, кілька пластмасових пляшок з білою порошкоподібною речовиною, дві пусті пачки з-під таблеток психотропної дії. Усе це «добро» відправили на експертизу. Операція «Мак» триває.

Ігор Стефанець, ВЗГ УМВС в Закарпатській області