Закарпатський дільничний “гасить” сімейні конфлікти і сусідські “розборки”

Служба дільничних інспекторів є  своєрідною візитівкою органів внутрішніх справ, адже  часто саме за  підсумками  роботи   «шерифів» та їхнього  ставлення до людей оцінюють діяльність всієї міліції. Старшому дільничному  інспектору Виноградівського райвідділу міліції лейтенанту  міліції Віталію Боднарчуку – всього 24 роки. Незважаючи на молодий вік, хлопець устиг зарекомендувати себе дисциплінованим, відповідальним працівником і порядною людиною, користується повагою як  керівництва УМВС, колег,  так і жителів  населених пунктів, за якими його закріплено. А відповідає  правоохоронець  за дотриманням порядку у Великих Ком’ятах, Боржавському, Оноці, Великій Копані, Широкому, Малій Копані та Буковому на Виноградівщині. У його підпорядкуванні  — чотири дільничні інспектори і один помічник дільничного.

Пригадує лейтенант Боднарчук  своє перше «бойове хрещення», коли його лишень призначили дільничним у Великих Ком’ятах. До речі, звідти Віталій родом.

– Тоді день  минув  спокійно, а от ввечері до мене із письмовою заявою звернулася жінка, яку вдома ображав п’яний чоловік, погрожував їй фізичною розправою. Довелося серйозно  поговорити з тим дебоширом…  То був мій перший робочий день. Зараз подібні випадки – буденність,  тільки цього року  на нашій  дільниці складено понад 60 адмінпротоколів переважно  стосовно  насильства в сім’ї, побутових сварок,  дрібного  хуліганства тощо.

Правда, не раз розкриваємо і серйозні  злочини, —  ділиться  дільничний інспектор.  – За чотири роки роботи в ОВС мене найбільше вразив випадок, що стався у Великих Ком’ятах – крадіжка золотих ювелірних виробів. Одна сім’я періодично наймала на роботу (допомагати  по господарству) хлопця з неблагополучної сім’ї. Люди шкодували юнака, частенько навіть годували його, запрошуючи до хати.

А той відплатив їм чорною невдячністю. Коли бував у своїх благодійників на обіді, то оглядав, де у хаті  що лежить, оскільки господарі – люди довірливі і нічого не ховали. Дізнавшись,  що власники оселі  святкуватимуть  Новий рік  за межами дому,  розбив вікно,  заліз  всередину і  викрав усі золоті прикраси.

Свідків скоєння злочину не було, але 16-річного хлопця видали характерні порізи на руці, які отримав, розбиваючи  скло. Потім він зізнався у скоєному і повернув викрадені речі. Господиня  була неабияк  вражена, що за свою доброту вона отримала ось таку відплату.

Найбільше заяв  про насильство в сім’ї  надходить зі села  Онок. Тут чимало неблагополучних сімей,  де часто вживають алкогольні напої, чоловіки б’ють жінок. В одній родині, як не дивно, навпаки чоловік страждає від побоїв дружини. У Боржавському, наприклад,  з настанням весни щодня сваряться сусіди за межу. А от у Широкому через самогон  виникають  різні  побутові конфлікти.

В інших селах нашої дільниці криміногенна ситуація доволі спокійна. Аби  вирішити ці суперечки, йдемо  у сільраду, бо хто краще знає людей у селі, як не органи місцевого самоврядування. На щастя, з усіма сільськими головами у нас хороша співпраця. А коли власного досвіду замало, завжди можу порадитися із старшими колегами, особливо із начальником сектору ДІМ Андрієм  Гомадою та заступником начальника міліції Едуардом  Черногором.

Робота дільничного –  не з легких, адже потрібно мати справу з п’яницями, неврівноваженими та раніше судимими. Віталій Боднарчук  проти будь-якого насильства. На його думку, з людьми потрібно розмовляти, тому часто  відвідує дискотеки,  є постійним гостем у навчальних закладах. Завжди намагається приймати виважене рішення.

Оксана КОБЗАРЕНКО, Виноградівський РВ УМВС області