Закарпаття: Митники гірського краю відзначають професійне свято (ФОТО)

Сьогодні, 21 червня, в Ужгороді у Закарпатському облмуздрамтеатрі відбулися урочистості з нагоди відзначення 20-річниці створення Державної митної служби України. Півтисячний колектив Чопської митниці прийшли привітати з теплими словами вдячності керівництво області – Олександр Ледида та Іван Балога, інші представники правоохоронних, фіскальних та прикордонних служб Закарпаття, провідні підприємці та журналісти області.
Під час промови гості заходу відзначили, що в усі часи митниця була невід’ємною частиною державного суверенітету України, передовим форпостом на її рубежах. Адже саме на митників покладено суспільну місію особливої відповідальності – захищати економічні інтереси держави, бути надійним заслоном проникненню на внутрішній ринок контрабандних товарів.


«Для такої установи, як Чопська митниця, два десятиліття – це ціла віха в історії, упродовж якої проходять різні етапи становлення й розвитку. За роки безперервного контролю на кордонах з трьома країнами Європейського Союзу – Словаччини, Угорщини та Румунії, митниця довела свою необхідність й незамінність, а її працівники – високий професіоналізм. Сьогодні результативність Чопської митниці об’єктивно визначається мільйонами перерахувань до бюджету, тонами оформлених вантажів та безкомпромісною боротьбою з контрабандою. Зрозуміло, що всі ці досягнення – результат злагодженої роботи всього колективу митної установи», – підкреслив у своєму виступі голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида.


Нагадаємо,  що за 5 місяців ц.р. Чопською митницею вже перераховано до державної скарбниці майже 590 млн. грн., з яких 514 надійшло для формування дотацій обласного бюджету. Також відмінна робота ведеться щодо протидії контрабанді. З початку 2011 року Чопська митиниця порушила 17 кримінальних справ на суму майже 30 мільйонів гривень. Крім цього, запроваджено 1580 справ про порушення митних правил на 61 мільйонів гривень.


Сьогодні необхідно остаточно гармонізувати митне законодавство і стандарти до вимог ЄС, завершити впровадження сучасної гармонізованої системи опису та кодування товарів, впроваджувати нові технології й процедури митного контролю. Також важливо зосередити увагу на якнайшвидшій розбудові та реконструкції пунктів пропуску через державний кордон, приведенні у відповідність до міжнародних стандартів процедур митного контролю, законодавчого врегулювання митного оформлення товарів, призначених для Євро 2012, спрощенні процедури їх декларування, скасуванні отримання дозвільних документів.
«Можу з впевненістю констатувати, що кожен, хто нині перетинає кордон нашої держави, відзначає: закарпатські митники працюють по-європейськи. Не секрет, що саме робота митників на кордоні справляє перше враження для іноземців. Своїм толерантним та культурним ставленням до людей ви, певним чином, презентуєте Україну, як державу. Також не менш важливим є добре налагоджені взаємовідносини інвесторів із Чопською митницею. І те, що сьогодні в Закарпаття йдуть інвестиції – також заслуга роботи Чопської митниці» – резюмував губернатор краю.

Вікторія Сенгетовська,
прес-секретар Чопської митниці